Rane koje volimo

FUTOG – Tetoviranje tela, poznato kod različitih civilizacija, od afričkih plemena, do Jevreja, kada su nacisti zatočene u koncentracionim logorima obeležavali brojevima tetoviranim na podlaktici, preko statusnog obeležja, naročito onog međ bandama ili religijama, pa do dana današnjeg, kada toliko uzimaju maha da je teško razgraničiti je li u pitanju pomodarstvo ili odista ljubav.

Ljubav prema bolu? Prema umetnosti crtanja?

Odgovore smo pokušali pronaći kod vrsnog tatu majstora Marka Rosića, koji je razvio rad svog salona u Futogu do te mere da mušterije i po nekoliko meseci unapred moraju zakazati.

Šta jedan dobar tatu majstor mora posedovati za kvalitetan rad?

Crtam ceo život, jednostavno sam talentovan za to, pa je to možda najvažnije, kao i sam osećaj, laka ruka, što bi se reklo.

U kojim zemljama si radio?

Dugo sam živeo van granica, gde sam se najbolje obučavao i stekao iskustvo, naročito u Austriji i Grčkoj. Ovde sam otvorio svoj studio pre četiri godine, s bojama koje nisu štetne, gde je sve sterilno, rado delim savete, stoga ljudi imaju poverenja i neretko se vraćaju po još jednu. A poznato je da ko jednom proba tetovažu, poželi još detalja na svom telu.

Ko su tvoje najčešće mušterije?

Bukvalno svi – muškarci, žene, stariji, mlađi, nema pravila; jedino što ne radim maloletne, svi drugi su dobrodošli.

Da li si nekad nekog odbio?

Jesam, zbog nekreativnosti. Ne podnosim kad nemaju svoje ideje. Toliko radim istih stvari! Insistiram na originalnosti i srećan sam kad mogu da crtam nešto drugačije. To je kao kada ti lepo pišeš, a tri puta na dan pišeš o istoj temi. Ako vaša želja ima neko značenje, ili želite da na ovaj specifičan način sačuvate trajno to što je obeležilo vaš period života, rado ću izaći u susret. Tribali, slova, ili to što ste videli kod drugih a vama ništa ne predstavlja – dosadni su mi za rad i ne podstiču mi kreativnost.

Kako održavati tetovažu da bi pravilno zarasla?

Apelujem na ljude da poslušaju svoje tatu majstore, a to znači da se ne izlažu suncu jedan period, da redovno mažu rane, da ih peru mlakom vodom, da se ne kupaju u bazenu, ne sunčaju u solarijumu.

Da li tetovaže svakom stoje?

Ne! Posmatram tetovirane, naročito na plaži i tokom leta i verujte mi da ne stoje svakom. One su kao šešir i ne umeju svi da ih iznesu, ma kakvo telo imali.

Koje je najnezgodnije mesto na kojem si crtao?

Stomak.

Šta ne voliš da radiš?

Ne volim slova. Naročito azijska, čija značenja često budu pogrešno prevedena.

Iako crkva odbacuje tetoviranje, mladi Rosić je mišljenja da sa svojim telom svako može činit šta želi i da neka dobra zamisao zadivljujuće može delovati na brižljivo odabranom delu tela, ako se prepustite njegovim veštim rukama.

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *