PRIŠTINA – Vašington je, preko diplomatske misije u Prištini, zatražio od prištinske vlade da suspenduje odluku o nametnutim taksama kako bi otvorili put za postizanje finalnog sporazuma s Beogradom, piše Koha onlajn.

Navodi se da SAD ne vide nikakvu korist za Prištinu održavanjem nametnutih taksi za 100 odsto uvećanih na robu iz Srbije.

“Država koja namerava da zaključiti konačni sporazum treba da suspenduje meru nametnutih taksi, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini”, navodi se u odgovoru američke ambasade dostavljenom Kohi.

Ukazuje se istovremeno na, kako s navodi, dva suštinska interesa u sledećoj fazi, koja će morati da budu prioritet.

“Sjedinjene Države su od prištinskog rukovodstva više puta tražile da odmah ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje usredsređivanja na suštinske ciljeve Prištine- evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom”, stoji u odgovoru Ambasade SAD dostavljenom ovom prištinskom dnevniku.

Ambasada, međutim, nije odgovorila na pitanje u vezi nenajavljenog sastanka predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija sa ambasadorom u Berlinu, Ričardom Grenelom, jednim od Trampovih najpouzdanijih ljudi.

Tanjug