SUBOTICA – Pojedinim subotičkim poljoprivrednicima stigla su rešenja o odobravanju sredstava iz IPARD fondova. Naša ekipa posletila je jedno od takvih gazdinstava, u Đurđinu kod Subotice. Ovako izgleda papir koji mnogi poljoprivrednici željno iščekuju..

Jedan od retkih koji su do sada dobili Rešenje o odobravanju sredstava iz IPARD-a je Joso Milodanović iz Đurđina kod Subotice. Već trideset godina se bavi mlečnim govedarstvom i tovom bikova. Iako svake godine broj goveda, krava i junica raste, od poslednjih promena u subotičkoj mlekari nije zadovoljan rezultatima proizvodnje. Po njemu, za pohvalu je mogućnost zakupa državne zemlje i subvencije, a da nije toga ne bi se ovim više bavili. Početkom prošle godine prijavio se na prvi konkurs za sredstva iz IPARD-a kako bi nabavio prikolicu za stajnjak.

“Pre dva ili tri meseca smo dobili rešenje da smo prošli na konkursu, s tim da smo prikolicu morali kod nabavljača da uplatimo neki avans, da bi se prikolica naručila. Sada je to već nekih šesdeset dana prošlo, da li ćemo uspeti ispoštovati tih devedeset dana ili ćemo probati da produžimo rok, jer prikolicu još nismo dobili. Mi kupujemo prikolicu, znači, mi finansiramo, s tim da je šesdeset posto povrata od IPARD-a i pošto smo u PDV-u najverovatnije da ćemo i tih dvadeset posto povrata dobiti nazad, tako da je jedini problem što mi moramo isfinansirati. Znači sto posto isfinansirati sredstva, prikolicu. I nadamo se da će to funkcionisati i da kasnije, u narednih pet godina, nećemo morati vratiti sredstva koja nam se budu vratila”, kazala je Milodanović.

RTV (Boris Šuman)