NOVI SAD – Januar je mesec kada Novosadsko pozorište slavi rođendan, ove godine 45. Taj dan obeležava se 27. januara ali će zapravo cela nedelja koja mu prethodi biti u znaku slavlja. Sve počinje 19. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca – događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta a uslediće niz odličnih predstava iz Subotice, Beograda, Sente, Novog Sada… Tri pisca, tri reditelja, tri predstave suština je Dramskog takmičenja. Tri pisca pišu tekst u toku 12 sati, narednih 12 sati tri teksta preuzimaju tri reditelja koji sa tri glumačke ekipe kreiraju tri predstave koje se uveče, drugog dana od početka pisanja teksta izvode, jedna za drugom, na sceni Novosadskog pozorišta. O svemu odlučuje slučaj, kako o naslovu i temi tako i o tome ko će šta režirati i ko će biti u kojoj ekipi. Šešir je taj koji tajnu krije. Za sada se zna da su tri pisca: Arpad Kočiš, Mikloš Feher i Bence Salai dok će reditelji biti: Sofia Deli, Tara Manić i Armin Ric. Ideja je da ovogodišnje Dramsko da i pisci i reditelji imaju manje od 30 godina u kontekstu Novog Sada – evropske prestonice mladih 2019. godine. Uoči predstave 19. januara, u holu Novosadskog pozorišta od 18 sati, biće otvorena izložba fotografija “Skriveni grad” Silarda Antala i promocija njegove knjige. Na promociji će govoriti Andrea Dančo i Marija Silađi. 

O predstavama:
22. januara, 19 sati
U IME GOSPODA
U podnaslovu predstave “U ime gospoda”, koju je u pozorištu “Deže Kostolanji” režirao Andraš Urban, stoji: “Jedna brutalna politički nekorektna predstava koja govori o hrišćanstvu i islamu, ogradama i evropskoj demokratiji, muškarcima i ženama, ljubavi i strasti, ljubavi i mržnji i strašnoj mržnji…“
23. januara, 19 sati
LILIOM
Predstavu „Liliom“ po tekstu Ferenca Molnara u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu režirao je Tibor Mesaroš. „Sve se menja. Ništa se ne menja. Sve se pretvara u ništa. Ne štedeći nikoga i ništa – pa ni sebe – Liliom živi svoj razuzdani život, izgarajući poput sveće koja gori sa obe strane. Neki mu se dive, neki su ljubomorni na njega – ali samo se najhrabriji usuđuju da ga vole, jer biva spržen svako ko mu se približi, njegova vatra ne greje nego peče – u isto vreme pročišćava i uništava. U ovoj tipičnoj „molnarovskoj“ neklasičnoj ljubavnoj drami dato je sve što ona može da pruži: ljubav kao takva. To je više nego dovoljno, možda i previše. Svidelo se to nama ili ne Liliom mora da se suoči sa surovom činjenicom da nekad moramo da zastanemo i pogledamo u sebe. Može li se to iskušenje izdržati?…“
24. januara, 19 sati
DAMA IZ MAKSIMA
“Dama iz Maksima” Žorža Fejdoa je muzička komedija u režiji Šandora Lasla. Premijera “Dame iz Maksima” (La Dame de chez Maxim) bila je u januaru 1899. u pariskom Théâtre des Nouveautés. Ova pikantna i brilijantna komedija od tada nalazi svoje mesto na pozorišnim repertoarima. Po tekstu je snimljen i film. Prvi put na nekoj od vojvođanskih scena ova strastvena, duhovita opereta svojom uvek aktuelnom tematikom nalazi svoje mesto i u srcima publike 21. veka.
25. januara, 19 sati
LJUDSKI DODIR
Predstava Udruženja građana “Tara”
26. januara, 19 sati
SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI
Ovo je predstava Reflektor teatra u režiji Minje Bogavac. Radi se o dokumentarističkoj predstavi, ali ne i biografskoj drami. Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.
27. januara, 19 sati
ODE LOVA
“Ode lova” je urnebesna komedija Salaškog pozorišta, po tekstu „Dundo Maroje“ Marina Držića i u režiji dvojca Berta Čongor i Armin Ric. To je muzičko-plesna varijacija na najstariju jugoslovensku dramu, koju je oko jedne fontane postavio mladi rediteljski duo, kojem je ovo rediteljski prvenac. Novac, pohlepa i uopšte kretanje para praćeno raznovrsnom, skoro pa klovnovskom igrom čine srž ove duhovite predstave.
Od 21 sat, nastupiće “Bakšiš bend” u kojem peva glumica Novosadskog pozorišta Judit Laslo.
CENE KARATA
Karta za Dramsko takmičenje staje 200 dinara, za “Smrt fašizmu – o Ribarima i slobodi” karta je 1000 dinara (za grupe 500 dinara), za “Dis Sylphide” i “Ljudski dodir” ulaz je besplatan, dok je za ostale predstave cena karte ista kao za predstave na redovnom repertoaru.