RUSKI KRSTUR – U Ruskom Krsturu večeras je održana centralna svečanost povodom Nacionalnog praznika Rusina koji žive u Srbiji, na kojoj je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević rekla da će Rusini i ubuduće imati maksimalnu podršku pokrajinske vlade. Ta podrška se, kako je rekla, odnosi na sve segmente od kojih zavisi očuvanje njihovog nacionalnog, kulturnog i svakog drugog identiteta, saopštila je pokrajinska vlada.

Milošević je podsetila da su oni sami za taj praznik izabrali dan na koji je, 1751, potpisan prvi zvanični dokument o naseljavanju 200 rusinskih porodica na prostoru današnje Vojvodine.

“Od tada je minulo više od dva i po veka i za to vreme je preko ove naše ravnice protutnjalo mnogo burnih istorijskih mena. Rusini su, međutim, i dalje tu, kao svojevrsna konstanta i, naravno, jedna od najlepših nijansi onoga što obično s pravom nazivamo raskošnim spektrom vojvođanskih različitosti. Iskreno sam srećna što je to tako danas i što će, potpuno sam sigurna, tako biti i u vremenu koje dolazi”, naglasila je ona.

Tanjug, RTV (Đura Dudaš)