LONDON – Albanska mafija ili “mafija šiptara” preuzela je kontrolu nad tržištem kokaina u Velikoj Britaniji, piše britanski Miror i dodaje da vlada tim tržištem, čija se vrednost procenjuje na pet milijardi funti. Ta mafija je polako preuzela tržište u Britaniji, nakon što se veliki broj Albanaca preselio u Britaniju nakon pada komunizma u Albaniji 1990. godine, piše list. Kako se navodi, sada “zastrašujući kriminalci” kontrolišu skoro celo tržište u Velikoj Britaniji, sa kokainom koji je najjeftiniji od 1990. godine, i najčistiji u poslednjih 10 godina.

Do preuzimanja tržišta je došlo tako što je albanska mafija, ili kako se još zovu “mafija šiptara”  odbacila posrednike i počela direktno da komunicira sa kolumbijskim kartelima, što je omogućilo niže cene i veću čistoću kokaina na tržištu. Zbog toga se sada Velika Britanija suočava sa najvećim brojem mladih korisnika kokaina u Evropi.

Miror navodi da je jedan mali zupčanik u tom carstvu, gde glavnu reč vodi ozloglašena banda Helbanians koja vlada delom istočnog Londona. Ova banda je imala čak i svoj Instagram nalog na kome je imala 115.000 pratilaca, a koji je zatvoren u novembru prošle godine.

Tanjug