Arbitraža moguće rešenje za Trepču, ako je pokrenu akcionari

BEOGRAD – Povodom nedavnog usvajanja novog statuta Trepče u kosovskoj skupštini, te straha Srba na KiM da može doći do nasilnog preuzimanja ovog kombinata od strane Albanaca, profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić kaže da bi Međunarodna arbitraža mogla da bude rešenje, ali da bi nju u tom slučaju trebalo da pokrenu akcionari Trepče. Čelić je za Prvi program Radio-Beograda, govoreći o novonastaloj situaciji u Trepči, podsetio da je reč o tzv.”pobedničkoj pravdi” koja se demonstrira od strane Prištine od 1999. uz podršku pojedinih zapadnih zemalja koje demonstriraju “svoje licemerje kada je reč o vladavini prava”.

Svesni te činjenice, i činjenice da je pravo svojine po međunarodnim aktima neotuđivo, kaže da postoje načini kako vlast u Beogradu može da reaguje, a da to pritom ne prejudicira statusno pitanje KiM.

“Pre svega, moramo da upoznamo ozbiljne investitore u svetu da kada je reč o imovini Trepče, da je reč o sporu”, kaže Čelić te navodi da ako do investitora dopru jasne informacije o problemu ovog kombinata, ni jedan ozbiljan investitor neće biti zainteresovan za ulaganje, odnosno kupovinu ovog kombinata dok se problem ne reši.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *