ZRENJANIN – Prisutnost gripa je registrovana u Srednjobanatskom okrugu, a epidemija je na uobičajenom nivou za ovo doba godine. Kretanje virusa Zavod za javno zdravlje redovno prati. Tokom ove sezone u Srbiji je registrovana cirkulacija dva tipa virusa gripa, a ono što je bitno napomenuti oba tipa virusa nalaze se u vakcini protiv sezonskog gripa, čija distribucija je započeta još u oktobru.

Dr Radivoj Filipov Zavod za javno zdravlje Zrenjanin kaže: 

“U našem okrugu je sada izolovan tip virusa A H1N1 koji je inače dominantan, u najvećem broju uzoraka upravo je pronađen ovaj tip virusa. A što se tiče vakcine protiv gripa u našem okrugu distriburano je nešto više od 7000 doza i mogu da kažem da je interesovanje za vakcinaciju protiv gripa kod naših sugrađana iz godine u godinu sve veća”.

U Srednjem Banatu registrovan je nizak nivo aktivnosti gripa koji je u tendenciji rasta, a najviše je pacijenata školskog uzrasta. Mnogi sugrađani preventivno deluju u cilju izbegavanja gripa. Savet lekara jeste da se izbegavaju zatvoreni prostori gde se okuplja veći broj osoba, da se redovno koriste maramice i obrati posebna pažnja na higijenu ruku. Za one koji su već dobili grip savet je da bolest odleže kod kuće kako bi izbegli moguće komplikacije.

Tanjug, FoNet