VUKOVAR – Na poziv predsednika Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđana Jeremića, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa saradnicima posetio je danas tu instituciju koja vodi brigu o zaštiti interesa i prava srpskog naroda koji živi na području Vukovarsko-sremske i Osiječko-baranjske županije.

– Danas smo u poseti Srbima koji žive u istočnom delu Hrvatske, odnosno u istočnoj Slavoniji, zapadnom Sremu i Baranji. Bili smo na sastanku sa Generalnim konzulom Republike Srbije Milanom Šapićem, a nakon toga razgovarali smo sa predstavnicima  Zajedničkog veća opština o pitanjima koja se tiču života naših sunarodnika u Hrvatskoj i oblastima na kojima možemo zajednički da radimo. Prošlo je četiri godine od kada sam bio poslednji put u Vukovaru, a danas ću obići ista mesta kao tada i sagledati da li su se stvari promenile na bolje ili na gore tokom tog perioda. Imajući u vidu sporazume između predsednika Republike Srbije i predsednice Republike Hrvatske, sa srpske strane je urađeno sve što je traženo od hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, a voleli bismo da konstatujemo da je isto tako urađeno i sa hrvatske strane. Od našeg naroda ovde čuli smo da mnogo toga ne funkcioniše najbolje, a mi bismo želeli da budu što bolji odnosi Srba i Hrvata u obe zemlje, jer mi smo komšije, živimo jedni pored drugih i imamo zajedničke muke i probleme. Insistiraćemo da Srbi u Hrvatskoj imaju puno pravo da koriste svoje pismo, da se ne stide svoje nacionalne pripadnosti, da odlaze u svoje crkve, da imaju ustanove kulture, odnosno da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava kao što Hrvati imaju u Srbiji – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da Novi Sad predstavlja pravi primer harmoničnog suživota različitih nacija.

On je naglasio da Srbi koji žive u Hrvatskoj mogu, kao i uvek, da očekuju institucionalnu podršku od matice Srbije i da se predano radi na što boljim odnosima sa Hrvatskom, jer je to u cilju zaštite prava Srba koji žive u toj državi.