BEOGRAD – Kraj februara je rezervisan za dodelu najpsrestižnije nagrade Oskara, kada se podjednako ocenjuju filmovi, kao i toalete koje na crvenom tepuhu nose pozate glumice. Nakon dodele najcenjenijih nagrada u svetu filma, vreme je da se posvetimo uživanju u gledanju istih, ali i pravo vreme da se prisetimo nekih odličnih filmova.

Francuska drama „Gospodin Batinjol” iz 2002. godine je danas na repertoaru na kanalu Filmbox Extra. Imaćete priliku da započnete uz jednu veoma interesantnu priču koja se odigrava 1942. godine. Pariz je pod okupacijom, a Edmond Batinjol, vlasnik prodavnice koga ne zanima politika, živi s ženom i ćerkom u stanu pored prodavnice. Kad njegov budući zet Pier Žan Lamur, koji sarađuje s Nemcima, izdaje Nacistima jevrejsku porodicu Bernštajn, familija Batinjol preseljava se u njihov stan. Posle nekoliko dana, mladi Simon Bernštajn beži od Nemaca i vraća se u svoj bivši stan. Kad gospodin Batinjol nalazi dečaka, žao mu je momka i odlučuje da se pobrine za njega. Sakriva ga pred Pjer Žanom i njegovom ženom. Uskoro u podrum prodavnice gde se sakriva Simon dolaze i njegove dve rođake. Nažalost Pjer Žan nalazi decu, a tada gospodin Batinjol odlučuje da pobegne s njima u Švajcarsku.

Istog dana u 19.25h na kanalu Filmbox Plus biće emitovan čuveni američki film „Meteor 1”. Na zemlju je pala kiša vatrenih meteorita. Trio koji se sastoji od poznatog profesora, njegove asistentkinje i kamufliranog teroriste, žuri da otkrije tajnu koju skriva, ni manje ni više, nego vlada. Oni su prisiljeni da brzo rade kako bi uspeli da otkriju istinu i spreče uništavanje planete od ogromnog meteorita koji se približava zemlji.

Poslednji februarski dan iskoristite za porodični film „Pismo za kralja” na kanalu Filmbox Plus već u 9.20h. Ova prelepa priča datira iz vremena vitezova i govori o istinskoj ljubavi, prijateljstvu, lojalnosti i hrabrosti. Šesnaestogodišnji Tiuri posle dobijanja zadatka od umirajućeg viteza odlaže svoj plan da postane vitez. Njegov zadatak sada je da u najvećoj tajnosti uruči pismo kralju države Unauven. Put ga vodi kroz planine, šume i doline, a iza svakog ćoška skriva se poneka nova opasnost, ali pismo nikako ne sme da padne u ruke neprijatelja.