NOVI SAD – Kako bi se olakšalo dobijanje dokumenata, kao i zakazivanje u određenim institucijama, Vlada republike Srbije je od 2010-te na upotrebu građanima pružila takozvanu “e- upravu”, koja je deo procesa digitalizacije naše zemlje.
Od juna 2010-te, od kada nacionalni portal “E- uprava” postoji, prijavljeno je preko 800.000 korisnika, kojima je na raspolaganju više od 300 elektronskih usluga. Na teritoriji grada Novog Sada, najposećenije je zakazivanje za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, kao i prijave dece za vrtiće, u okviru usluge “E-vrtić”, koja za sada funkcioniše u 4 grada u Srbiji.

Mišljenja građana su podeljena kada je korišćenje usluga “E-uprave” u pitanju. Digitalizacija bi trebalo da pomaže svima, kako bi uštedeli vreme i novac, te jednom ako izvadite dokument preko “E- uprave”, više ne bi trebalo da se lično vade, jer su sve državne uprave u “E- sistemu” umrežene i tako razmenjuju potrebna dokumenta, kaže savetnik za poslovnu primenu interneta, Dragan Varagić.

RTV (Milana Kadrić)