NOVI SAD – Eksluzivno na sceni novosadske Sinagoge u subotu 16. februara u 20 sati ACIS I GALATEA Georga Fridriha Hendla, pastoralna opera u 2 čina, HWV 49a (1718), premijera za poluscensko izvođenje.
Učesnici:
Leif Aruhn-Solén, tenor – Acis (Švedska), Beatriz de Sousa, sopran – Galatea (Portugal)
Sreten Manojlović, bas-bariton – Polifem (Austrija/Srbija)
Mathias Hedegaard, tenor – Demon (Danska)
Hor i orkestar “New Trinity Baroque” na istorijskim instrumentima
Dirigent: Predrag Gosta (SAD/Srbija)
Dramaturgija i režija: Marijana Mijanović (Švajcarska/Srbija)
Scenografija i kostimi: Tijana Trailović
Fotografija i svetla: Stefan Momirov

Nakon uspešno realizovanih projekata – postavljanja poznatih operskih dela nastalih u baroku, u Beogradu i Novom Sadu, umetnici okupljeni u Novoj Beogradskoj operi stali su pred novi izazov: pripremu premijernog izvođenja Hendlovog dela „Acis i Galatea“. Operski solisti, specijalizovani za izvođenje barokne muzike, kao i odabrani instrumentalisti, posvećeni istorijskom izvođaštvu, pod umetničkim vođstvom maestra Predraga Goste i kontraalta Marijane Mijanović (koja je za ovu priliku radila i režiju), izvešće ovu Hendlovu operu u verziji koja potiče iz 1718. godine. Umetnici će tako obeležiti 300. godišnjicu od premijernog predstavljanja ovog dela u baštama raskošne rezidencije Vojvode od Čandosa u Kenonsu. Kompozitor je tada radio u službi ovog vojvode, koji je i sam svirao flautu i imao na raspolaganju privatni orkestar. Rukovodeći se tadašnjom praksom proslavljanja početka Nove godine u martu, pre nego što je datum pomeren na 1. januar, članovi Nove Beogradske opere će gotovo tačno dva veka nakon engleske premijere, beogradskoj i novosadskoj publici približiti ljubavnu priču između pastira Acisa i nimfe Galatee, koja je još od renesansnog doba nadahnjivala brojne stvaraoce iz oblasti književnosti, muzike i likovne umetnosti. Istoričari muzike navode ovo delo kao jedno od najboljih u Hendlovom opusu, a o njegovoj popularnosti svedoči činjenica da je bilo najizvođenije tokom kompozitorovog života.

Ulaznice za premijeru opere su puštene u prodaju i mogu se kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak programa u holu Sinagoge. On line rezervacije i prodaja na: muzickaomladina.org. Cene karata: 500 dinara parter sa strane i 800,00 dinara parter sredina i centralna galerija.
Više o učesnicima pogledajte na našem sajtu: muzičkaomladina.org