SOMBOR – Somborci su, povodom 270. godišnjice od sticanja Povelje slobodnog i kraljevskog grada, trodnevnim nizom manifestacija, muzičko – scenskim programima, sportskim događajima i prigodnim izložbama, svečano obeležili 17. februar – Dan grada Sombora. Potpisivanjem sporazuma o međumuzejskoj saradnji muzeja Intercisa iz Dunajvaroša i Gradskog muzeja Sombor, sa ciljem očuvanja kulturne baštine manjina sa obe strane i razvijanja međugranične muzejske delatnosti, započela je svečanost obeležavanja Dana grada Sombora.

“Naša ideja je razmena projekata, ljudi i ideja u muzejskoj delatnosti i nadamo se da će Intercis muzej iz Dunajvaroša biti presudan partner u evropskim fondovima!” rekao je Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja u Somboru.

O nastavku dvadesetak godina postojanja muzejske saradnje somborskog i mađarskih muzeja, Farkaš Lajoš, direktor muzeja iz Dunajvaroša je rekao: “Tu saradnju smo doveli do nivoa da planiramo i stručnu saradnju dva muzeja kao što su predavanja u Somboru ili Dunajvarošu, zajednički konkursi i moguće zajedničke izložbe!”

RTV (Ružica Parčetić)