NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića u Gradskoj kući. Gradonačelnik Vučević mu je poželeo dobrodošlicu i čestitao na četvrtom mandatu na funkciji gradonačelnika glavnog grada Slovenije.  Zoran Janković je pohvalio Novi Sad povodom dobijanja dve prestižne evropske titule i izrazio zadovoljstvo što boravi u gradu koji je ove godine Omladinska prestonica Evrope, a koji ide ka 2021. godini kada će biti centar evropske kulture.

Gradonačelnici su razgovarali o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji, o ekonomskoj saradnji dve zemlje koja dobro napreduje i razvoju kulturnih odnosa Novog Sada i Ljubljane.  Oni su zaključili da postoji dobra dinamika u razvoju odnosa, kako Srbije i Slovenije, tako i dve lokalne samouprave i da će mnogobrojne, već izgrađene veze, postajati sve čvršće. U tom kontekstu, spomenuta je i velika slovenačka investicija u Novom Sadu, tj. izgradnja prve robne kuće nameštaja slovenačke „Lesnine“ koja će početi sa radom ove godine.

Oni su se osvrnuli i na prošlonedeljnu zvaničnu posetu predsednika Slovenije Boruta Pahora, kojeg je ugostio predsednik Aleksandar Vučić. Državnici su tada konstatovali da je očigledno poboljšanje bilateralnih političkih odnosa između dve zemlje, što će se svakako odraziti i na saradnju među gradovima.