ZAGREB – Redakcija nedeljnika Novosti i Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavač su obeležili hiljaditi broj tog lista koji je prvi put izašao krajem 1999. godine. Na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu glavni urednik Novosti Nikola Bajto kazao je da su se te novine profilisale kao jedan od retkih medija koje kritički komentarišu hrvatsku stvarnost te da, kako je istakao, ta stvarnost iz perspektive Novosti izgleda bitno drugačije od one službene koju propisuje politika, ali i desničarski krugovi i iz čijih su redova zbog kritičkih tekstova tokom godina često dolazili pritisci na redakciju Novosti, ali i na SNV kao izdavača, prenela je Hina.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je kako se ne slaže s tezom da su manjinske zajednice i političko novinarstvo nemoguća misija, a naročito manjinske zajednice poput srpske u Hrvatskoj.

“Manjine treba da žive u otvorenom društvu i da budu otvorene za društvo u kojem žive. Od svih nemogućih političkih misija u koje se upuštamo i sudelujemo ovo je jedna od uspešnijih. Manjinska podloga, istraživačko novinarstvo, kritičko novinarstvo i još tome satira. Novosti vrlo često optužuju kao neprijateljske, ali zapravo nisu satira. Novosti nisu satirične, satirična je realnost o kojoj Novosti pišu”, rekao je Pupovac.

Tanjug