ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović neslavno je ušla u izbornu godinu najpre izjavom da je pogrešila kada je ranije rekla da je poklič “za dom spremni” stari hrvatski pozdrav a potom, svesna da je time navukla gnev desnice, čiji glasovi su je doveli na tu poziciju, pokušala je da se opere rekavši da treba razlikovati ustaški poklič od braniteljskog pozdrava “za dom spremni”. Prema Grabar Kitarović, razliku ustaškog pokliča i braniteljskog pozdrava “za dom spremni” treba da utvrdi zakonodavac.

Ta izjava šefice hrvatske države izazvala je reagovanja u hrvatskoj javnosti i više nego što se to možda očekivalo, pišu hrvatski mediji.

“Mi više ne znamo ko je prava Kolinda. Pokušavamo da je opravdamo, ali znamo da nije glupa, pa ostaje samo da verujemo da je odlična glumica. Zavarala nas je dobro, ali karma je zeznuta, pa bi joj se sve to moglo obiti o glavu”, rekao je za portal 24sata neimenovani sagovornik s desnice, za kojeg se kaže da je donedavno veoma veličao njen lik i delo.

On kaže da “desnica ovog puta neće stati iza Kolinde”.

Tanjug