NOVI SAD- Sonju Brmbotu zatičemo na jednom od kreativnih sajmova, i ne iznenađuje nas što je oko njenog štanda vazda gužva. Prvo vas ona sama namami interesantnim stajlingom veselih boja, a znamo da boje stimulišu sjajno raspoloženje, a potom vas privuče dijapazon handmade radova s pulta: od nakita, escajga, tanjirića, do zanimljivih šolja i koloritnih činija.

Kada se rodio Vaš kreativni instinkt i ko Vam to budi maštu? 

Vrlo rano sam počela da izražavam kreativnost. Kao klinka sam umela satima da se igram u pesku, a u osnovnoj školi me je mama naučila da šijem, baka da štrikam, tako da su moje Barbi lutke imale najbolju garderobu i sve što se rukom dalo izraditi. Drugaricama sam pravila šnale za kosu i ramove za slike. I nakon toliko godina iznenadim se kad vidim da i dalje čuvaju te uspomene. Želeći da kreiram nešto posebno i drugačije, došla sam na ideju da bi to trebalo biti vezano za decu, a kao pedagog s dugogodišnjim iskustvom, vrlo brzo sam otkrila šta je to što oni zapravo žele.

Kako su njena deca često išla na rođendane svojih vršnjaka, Sonju je nervirao sužen izbor poklona te je rešila da prvo napravi escajg za duže korištenje. A onda ste ponudu iz svoje maštaonice proširili?

U svom mini kreativnom kutku imala sam raznih materijala, između ostalih i polimernu glinu koja liči na plastelin, i koja se pokazala kao dobra masa za modelovanje. Dete koje je prvo dobilo escajg se toliko oduševilo da ga i dan-danas koristi. Pored dečjeg escajga, imam i baby escajg, kao i za odrasle, kašičice za kafu, setove za tortu, šolje, činije, tanjire, program za mladence, bookmarkere, pločice za ulazna vrata…Kada me je drugarica zamolila da joj napravim ogrlicu, tu se nisam zaustavila i eto – pravim i ogrlice – ne zna se koja je lepša.

Vaš posao deluje zabavan. Koliko Vam je vremena potrebno kako bi nastao jedan pribor?

-Kao i sve device (smeh) prilično sam pedantna i precizna, mnogo pažnje posvećujem detaljima, tako da ume rad iziskivati i puno vremena. Kada sam radila slike na kojima su rase pasa, bilo mi je neophodno i po tri, četiri sata, kao i za grbove fudbalskih klubova, no to je za mene izazov i s radošću se hvatam u koštac!

Šta Vam je nephodno od oruđa?

 -Ima mnogo alata uz pomoć kojih ne mogu da zamislim rad, mnoštvo boja, oklagija, špahla, nožić, podloga i sve mora da mi bude ‘na dohvat ruke’. U tom svom kreativnom haosu, samo ja znam gde mi je šta.

Da li Vam neko pomaže u stvaranju?

Deca, kada treba dati savet koju sliku praviti za dečji escajg i suprug je uvek tu da da svoje iskreno mišljenje i predlog. Sve, ipak, radim sama, bez kalupa. Neretko i do zore.

Jeste li ikad ostali bez ideje?

-Nikada! Dok mi neko govori šta želi da naruči, ja u glavi već imam sliku kako će to da izgleda. Ideje samo naviru i ne mogu da se zaustavim, a to svedoči i moja široka ponuda radova.

U beskonačnim mogućnostima zamisli, šta Vam najčešće traže?

Dečji escajg sa slikom omiljenog junaka ili imenom. To dečicu najviše raduje. Za rođenje bebe i prvi rođendan, idealan poklon je baby ram, na kom su svi podaci po rođenju deteta.

Gde možemo pronaći Vaše maštovite i unikatne handmade radove?

Izlažem na Novosadskom nočnom bazaru, na Mama biznis festu, na Beogradskom noćnom marketu, a vaši čitaoci mogu pogledati i moju FB stranicu.

Sonjin um išaran je raznobojnim idejama, i sve ih sprovodi u delo, a vi budite poput nje, originalni i drugačiji, u davanju – magičnim handmade poklonima by Sonja Brmbota sigurno ćete obradovati i one najzahtevnije, jer ova vesela i pozitivna dama od žute mrlje ume da stvori sunce.

 

Autor: Nikea Vučetić