BEOGRAD – Kostimirani statisti, regionalne glumačke zvezde, automobili proizvedeni pre Drugog svetskog rata, užurbani produkcijski tim…dočekali su danas ekipu Tanjuga ispred Ambasade Francuske u centru Beograda, na snimanju druge sezone televizijske serije “Senke nad Balkanom”. Među gomilom ljudi prepoznatljiv ljudi, osmeh reditelja i glumca Dragana Bjelogrlića spušta tenziju na sredini snimajućeg dana po suvom ali hladnjikavom vremenu ranog proleća u Pariskoj ulici.

“Liči, ali nije baš proleće”, vajka se Bjelogrlić dok pogledom proverava da li sve funkcioniše na snimanju druge sezone popularne televizijske serije.

Bjelogrlić kaže da se cela ekipa koja učestvuje u nastajanju serije trudi da ne razmišlja preterano o velikim očekivanjima publike, posle izuzetnog uspeha prve sezone “Senki nad Balkanom”.

“Koncentrišemo se na posao. Imamo želju da ispričamo novu priču koja će biti logičan nastavak svega što su gledaoci videli u prvoj sezoni emitovanja serije. Sa druge strane, pokušaćemo da napravimo autonomnu celinu, tako da neko ko nije video prvu sezonu može da gleda ovo što sada snimamo”, kazao je Bjelogrlić i napominje da postoji opterećenja prošlogodišnjim uspehom serije.

“Postojala je i neizvesnost nakon okončanja snimanja prve sezone, da li će do gledalaca uopšte dopreti to što snimamo i da li ćemo uspeti u tome što smo zamislili. Sada se nosimo sa velikim očekivanjima publike, ali bolje je da je tako nego da prva sezona nije imala uspeh kod gledalaca”, rekao je Bjelogrlić.

Za njega nema dileme da je serija “Senke nad Balkanom” čista fikcija koja se poigrava sa istorijskim činjenicama.

“Serija zapravo stavlja istorijske činjenice u kontekst fikcije koju pravi. Važno je da ne iskrivljujemo istorijske činjenice i da nemamo ambiciju da stvaramo novo tumačenje istorije, već se istorijske ličnosti i fakti stavljaju u kontekst priče koju smo zamislili. Nepotrebno je posmatrati našu seriju uz pitanje ‘Da li j to baš tako bilo’…Evo kažem da nije bilo baš tako kao što je u serije predstavljeno, ali kontekst jeste tačan.” kazao je Bjelogrlić.

Tanjug