NOVI SAD – U Skupštini Grada Novog Sada danas je priređena konferencija za novinare povodom tradicionalne 12. manifestacije „Antićevi dani“ koja će biti održana od 13. do 15. marta.  Na konferenciji su govorili: Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada i zamenik predsednika Odbora manifestacije “Antićevi dani”, Miroslav Radonjić, član Odbora i predsednik žirija za dodelu nagrade “Miroslav Antić” i Miljana Kozarov, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada.

– Ova, 12. po redu manifestacija posvećena Miroslavu Antiću u Novom Sadu, evropskoj prestonici omladine i kulture, prilika je da se na pravi način, u kontinuitetu, pokažu dostignuća najvećeg umetnika   ovog grada u oblasti književnosti, slikarstva, filma i novinarstva -kazao je Jelušić.
 
 Govoreći o programu predstojećih „Antićevih dana“, Miljana Kozarov, pomoćnik direktora KCNS, naglasila je da će tokom trodnevne manifestacije publika još jednom imati priliku da se uveri u  umetničku svestranost popularnog Mike.
 
– Uredništvo KCNS, u konsultaciji sa porodicom Antić, sačinilo je likovni deo programa manifestacije, a u njega je uvršten i predlog koji je dugogodišnji član Organizacionog odbora manifestacije i član žirija, Dr Draško Ređep, dostavio pre svoje smrti – rekla je Kozarov i naglasila da je sadržaj „Antićevih dana“ namenjen svima: deci, mladima, stručnoj javnosti i umetnicima koji inspiraciju nalaze u opusu ovog umetnika.
 
Kozarov je, takođe, dodala da je KCNS pre nekoliko dana  gostovao na Danima mimoze u Herceg Novom i tom prilikom predstavio je manifestaciju „Antićevi dani“ i film o ovom vrsnom umetniku što je izazvalo veliku pažnju publike i tamošnje javnosti. Ova promocija  realizovana je kao plod Protokola o saradnji koji su pre pola godine potpisali direktori Kulturnih centara Novog Sada i Herceg Novog.
 
Kozarov je najavila da će manifestaciju u sredu u 12 sati u  Gradskoj kući otvoriti gradonačelnik Miloš Vučević, a pozdravnu reč uputiće direktor KCNS Bojan Panaotović. Antićeve pesme kazivaće Miodrag Petrović, a Hor OŠ “Miroslav Antić“ izvešće nekoliko njegovih pesama. Mikina dela u svom aranžmanu predstaviće i dvojac Miloš Zubac i Milan Korać.
 
Istog dana biće otvorene dve izložbe – U Kulturnoj stanici Eđšeg, u 18 sati, izložba dečjih radova, odabranih na tradicionalnom konkursu, a u isto vreme u Likovnom salonu KCNS biće otvorena  izložba „Sve boje sveta“ koja će sadržati Antićeve slike sa motivom suncokreta, nastale 1986. godine. Izložbu će upotpuniti i projekcija video – radova Filipa Markovinovića, nastalih na Likovnoj koloniji „Miroslav Antić“ 2009. godine.
 
Program će biti nastavljen u Klubu „Tribina mladih“ priređivanjem Poetske večeri, a prvi dan biće završen sećanjem na Draška Ređepa počevši od 20 sati u IK “Prometej.“ Učestvovaće Zoran Kolundžija, Miroslav Radonjić i Rale Damjanović.
 
Drugi dan manifestacije 14. marta započeće odlaskom delegacije Grada Novog Sada i članova Odbora na pesnikov grob, a potom će kod pesnikovog spomenika u Dunavskom parku, a na dan Antićevog rođenja, učenici Osnovnih škola „Dušan Radović“ i „Miroslav Antić“ recitovati njegove stihove. Potom, u 13 sati u Malom likovnom salonu biće otvorena izložba „Prostor je brzina uma“, a u 18 sati u Klubu „Tribina mladih“ biće predstavljena antologija Jana Labata i Miroslava Antića. Izložba retrospektivnih dela nastalih na Umetničkoj koloniji „Miroslav Antić“ biće otvorena u 19 sati.
 
  Poslednjeg dana manifestacije, u petak 15. marta, u Velikoj sali KCNS u 11 sati biće priređen susret pesnika sa novosadskim đacima. Potom će u Likovnom salonu KCNS-a biti održana promocija knjige prošlogodišnjeg laureata nagrade „Miroslav Antić“, Nenada Šaponje. Manifestacija „Antićevi dani“ biće završena uručenjem pesničke nagrade ovogodišnjem laureatu u 19 sati u Gradskoj kući.
 
  Član Odbora i predsednik žirija „Antićevih dana“ Miroslav Radonjić, na kraju konferencije za novinare, saopštio je da je žiri u sastavu – Mina Đurić, Nenad Šaponja i Miroslav Radonjić – jednoglasno odlučio da se nagrada „Miroslav Antić“ za 2018. godinu dodeli Dejanu Aleksiću za zbirku pesama „Radno vreme raja“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.
 
  – Dejan Aleksić, koji je i zapaženi pesnik za decu, u izvesnom smislu nastavlja dijalog sa pesničkim opusom Miroslava Antića. Aleksić je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu čija poezija je već uveliko prepoznata na mapi savremenog srpskog pesništva. Svedenost Aleksićeve lirike duboko se opire pripadnosti našoj  sveopštoj „kulturi kašnjenja“ – rekao je Radonjić.