Dokumentarac “Donjecka vratarnica” predstavljen novosadskoj publici

NOVI SAD – Jedan od najnagrađivanijih ruskih dokumentaraca, „Donjecka Vratarnica”, rediteljke Natalije Batrajeve, predstavljen je novosadskoj publici, a povodom obeležavanja dve decenije od bombardovanja Jugoslavije. Pred punim amfiteatrom SPENS-a, uz prigodan prateći muzički program, održana je projekcija dokumentarnog filma „Donjecka Vratarnica”, autorke Natalije Batrajeve, kojom je na silmboličan način obeležena dvadesetogodišnjica bombardovanja Jugoslavije, pokazujući da su sudbine ljudi zahvaćenih ma kojim ratom – slične, a nekad čak i iste.
Ruski dom

“Dešavanja u Ukrajini i Jugolsaviji su bila toliko slična ili čak ista, da je publika u Somboru, nakon projekcije, rekla da se film mogao zvati i „Bombardovanje Jugoslavije” i to bi blio to”, rekla je Batrajeva.

U fokusu filma, kog je rediteljka snimala samostalno, tokom tri ratne godine, je igumanija manastira Iverske Bogorodice, koji se našao na prvoj liniji fronta u Donjecku, u čijoj blizini su se vodile najžešće borbe.

“Bilo mi je teško da to sve doživim, ali mi je pomogla moja duhovnost i čitanje knjiga, između ostalog, imala sam i knjige o Kosovu”, dodala je Natalija.

RTV

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *