BEOGRAD –Na današnji dan 2003. godine ubijen je prvi demokratski premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Šesnaestogodišnjicu ubistva saradnici ubijenog premijera, članovi Vlade Srbije i građani obeležiće u Beogradu odavanjem pošte, polaganjem venaca i memorijalnim šetnjama. Na spomen ploču u dvorištu zgrade Vlade, gde je premijer ubijen, vence na spomen-ploču, u deset časova, položiće članovi aktuelne Vlade Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić.

Predstavnici Demokratske stranke, u kojoj je Đinđić bio jedan od osnivača i predsednik od januara 1994. do ubistva, položiće vence na grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 11 časova. Takođe, pozvali su građane da se pridruže memorijalnoj šetnji u čast ubijenog premijera koja počinje u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta.

U istu šetnju građane poziva i opozicioni Savez za Srbiju i organizatori protesta Jedan od pet miliona.

“Šetnja za Zorana Đinđića krenuće sa Platoa, a završiće se kod zgrade Vlade gde će građani imati prilike da odaju počast velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila. Molimo vas da ostavite pištaljke kod kuće, a ponesete cvet ili sveću”, stoji u pozivu organizatora protesta Jedan od pet miliona.

FoNet