BEOGRAD – U Termoelektrani “Nikola Tesla A” danas je obeleženo 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka, a vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić rekao je da je taj dan označio početak velike energetske ere u tadašnjoj Jugoslaviji. Grčić je na proslavi godišnjice rekao da je nakon skoro pola veka TENT ne samo sačuvan, već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti modernizovani. On je podsetio da je pre nekoliko godina u strategiji EPS postojanje blokova A1 i A2 bilo otpisano, ali da je u poslednje tri godine takva neodgovorna odluka ispravljena.

Najavio je da će tokom marta biti objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će, kaže, EPS dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju energije.

“Želimo da sačuvamo ono što je neko pre nas izgradio, ali imamo obavezu i da modernizujemo i prilagodimo današnjem vremenu”, rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, modernizacija podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima.

Tanjug

Foto: eps