Kina o izveštaju SAD: Gledajte svoja posla

PEKING – Kina je danas oštro osudila kritiku Vašingtona u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o poštovanju ljudskih prava u toj zemlji i u “sopstvenom godišnjem odgovoru SAD-u” poručili im da SAD kao samoproglašeni zaštitnici ljudskih prava u svetu treba prvenstveno da pogledaju svoju državu. Američki Stejt Department kritikovao poštovanje ljudskih prava u Kini, uključujući i zloupotrebe muslimanske manjine u Ksinjiang regiji. Državni sekretar SAD Majk Pompeo podvukao je zloupotrebe ljudskih prava u Iranu, Kini, Južnom Sudanu i Nikaragvi u godišnjem izveštaju, i posebno istakao Kinu kao ligu za sebe u nepoštovanju ljudskih prava.

Direktor odeljenja za ljudska prava Stejt Departmenta Majkl Kozak rekao je “da takvo nepoštovanje ljudskih prava muslimanske manjine u Ksinjiang regiji nije zabeleženo od 1930. godine”, očigledno misleći na progone Hitlerove Nemačke i Staljinovu politiku.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je izjavio “da je američki izveštaj kao i obično pun ideoloških predrasuda i neosnovanih optužbi” i naveo da je Kina poslala Vašingtonu odgovor u vezu toga.

Tanjug

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *