KOPAONIK – Kopaonik biznis forum nastavljen je danas plenarnom sesijom “Uticaj razvoja infrastrukture, inovacija i aktivne politike zapošljavanja na rast”, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je izjavila da će ova godina biti prekretnica za razvoj infrastrukture i najavila početak novog investicionog ciklusa vrednog pet milijardi evra.

“Dođe momenat kada shvatite da više nema povratka na staro i mi smo u razvoju infrastrukture upravo tu. Više neće biti povratka na nerazvijenu železnicu, nereformisana železnička preduzeća ili Puteve Srbije koji rade na osnovu ugovore od pre 30 godina”, poručila je Mihajlović.

Najavila je da ove godine počinje ulaganje pet milijardi evra u izgradnju autoputeva, novih koridora koji će povezati Srbiju sa regionom, zatim u železnicu, nove i brze pruge, vodni saobraćaj i dalje razvijanje vazdušnog saobraćaja.

Od novih autoputeva, Mihajlović je istakla da će početi gradnja autoputa “Mira” od Niša do Merdara, zatim Moravskog koridora odnosno autoputa Pojate – Preljina i da će se graditi autoput koji će povezati Srbiju i BiH.

Istakla je da je izgrađeno 300 km autoputeva u prethodnih nekoliko godina i da nije bilo jednostavno uhvatiti se u koštac sa svim tim projektima pošto je bilo raznih problema.

“Često se čuje se da privredni rast može da bude i mnogo viši, ali mi beležimo 58 miliona automobila na Koridoru 10 u 2018”.

Tanjug