LJubav je poput plesa

NOVI SAD -Ljubav je poput plesa – učimo da ne gazimo, da strašću budemo vođeni, da pratimo  partnera i prepustimo se užitku, a to najbolje dokazuje ljubavni par koje je upravo plesni korak spojio u jedno – Adrijanu Kerešević i njenog partnera Miodraga Grujičića, jednog od osnivača i predsednik kluba „PSN“, uspešnog takmičara i osvajača priznanja u sportskom plesu, muzika vodi kroz život laganim koracima.

“PSN” je od svog osnivanja bio orijentisan ka odraslim početnicima, onima koji su možda želeli, a nisu mogli ili nisu imali vremena, ili su pak u kasnijem životnom dobu prepoznali benefite bavljenja ovim hobijem. Ali, “PSN” ima i podmladak, dečiju grupu, koja će se vrlo uskoro dokazivati na plesnim takmičenjima širom zemlje i regiona. Dakle, vrata kluba su otvorena kako za decu, tako za srednju životni dob, i za penzionere u programu posebno osmišljenom za njih.

Kako se borite protiv stereotipa da je sramota kad muškarac pleše umesto da trči za loptom?

Kada je pol u pitanju, ples je sport (i rekreacija) koja se praktikuje u muško – ženskom paru. Međutim, bolno pogrešne predrasude sprečavaju, jednako dečake i muškarce, da se bave ovim mačo sportom. Podsećamo – ples je nastao kao veština zavođenja, a taj karakter je zadržao i danas. Ankete koje smo sproveli među ženskom populacijom (samo Novi Sad) to i potvrđuju, pa se od 100 upitanih dama čak 90 % izjasnilo da više vole muškarce koji umeju da plešu.

Koje vrste plesa nudite u „PSN“ školi?

Plesovi koje predajemo su podeljeni: latino – američki (samba, cha cha cha, rumba, paso-doble i džajv); standardni (engleski i bečki valcer, slow fox, quick step i tango) ; društveni ( mambo, bachata, disco, salsa, argentinski tango, sirtaki i drugi). Ako pričamo o “težini “, rado ćemo citirati suosnivača kluba, jednog od najboljih predavača argentinskog tanga na svetu, Dragana Ranitovića iz njujorške škole plesa “You should be dancing” – “Svi znaju da plešu! Ples je samo hodanje u ritmu”. Ako pričamo o deci i sportskom plesu, treba istaći da deca lako i brzo prihvataju znanje, pa njima ništa nije teško da nauče, posebno uz programe prilagođene njihovim godinama.

Šta dugujemo plesu?

To je najbolja aerobna vežba koja aktivira sve grupe mišića, ali i psihu, opušta, usrećuje, pomaže bolju koordinaciju u prostoru, eleganciju pokreta, ali i borbu sa suvišnim kilogramima. Važnije od svega pomenutog, posebno kada je reč o najmlađim članovima, jesu maniri koje stiču baveći. Dečaci izrastaju u gospodu, a devojčice u dame.

I kada vam zafali komunikacija, dođite u PSN klub i savladajte plesne korake jer je svaki pokret jedna reč!

Autor: Nikea Vučetić

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *