Mađari slave Košutovu revoluciju iz 1848. godine

BUDIMPEŠTA – Pod motom “Domovina pre svega” širom Mađarske, ali i u okruženju i dijaspori, počela je proslava 15. marta, jednog od najvećeg mađarskih praznika, posvećenog revoluciji i oslobodilačkoj borbi iz 1848-49. godine, sa Lajošem Košutom i Šandorom Petefijem na čelu.

Centralna proslava je tradicionalno, uz vojne počasti, započela podizanjem nacionalne zastave na Košutovom trgu ispred parlamenta, a svečanosti su prisustvovali šef države Janoš Ader, predsednik najvišeg predstavničkog tela zemlje Laslo Kever, ministri, visoki funkcioneri i članovi diplomatskog kora.

Deo učesnika, konjanici u husarskim uniformama, krenuli su potom ka Nacionalnom muzeju, gde su se okupljenim građanima obratili mađarski premijer Viktor Orban i u svojstvu specijalnog gosta njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki.

Obojica su ukazali na vekovno prijateljstvo dva naroda, na zajedničke borbe kroz istoriju, a sada je cilj i Budimpešte i Varšave bolji život građana, odnosno lepša budućnost narednih generacija u obe zemlje, ali i celoj Evropi.

Prema oceni Orbana Srednja Evropa se nalazi pred renesansom, a u njoj je vodeća država upravo Poljska.

RTV (Srđan Basić)

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *