BUDIMPEŠTA – Galerija Matice srpske i Istorijski muzej Budimpešte su, uz veliku podršku Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao i brojnih drugih ustanova, organizacija i preduzeća u Srbiji i Mađarskoj, objavili obimnu monografiju Saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale srpske varoši u Budimu.
U četvrtak, 28. marta 2019. godine u Istorijskom muzeju Budimpešte održana je promocija monografije Saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale srpske varoši u Budimu na kojoj su govorili Peter Farbaki, generalni direktor Istorijskog muzeja Budimpešte, Oršolja Lang, zamenica generalnog direktora Istorijskog muzeja Budimpešte, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Kosta Vuković, direktor Muzeja srpske pravoslavne eparhije Budimske i Ana Javor, istoričarka umetnosti.

Monografija je publikovana povodom istoimene izložbe koja je otvorena u Istorijskom muzeju Budimpešte 9. novembra 2018. godine. Izložba, kao i monografska publikacija predstavljaju nastavak rada na očuvanju i prezentaciji srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj kojim se Galerija Matice srpske zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika intenzivno bavi više od decenije. U publikaciji Saborna crkva u Tabanu, koja sadrži 15 različitih tekstova stručnjaka iz Srbije i Mađarske, predstavljen je ikonostas Arsenija Teodorovića, kao i duhovni život i stremljenja srpskog naroda u Ugarskoj u širem okviru istorijskih i društvenih prilika.

Monografija i izložba Saborna crkva u Tabanu. Tragom nestale srpske varoši u Budimu predstavlja dobar primer saradnje dva muzeja i više naučnih i državnih ustanova, kao i dokaz važnosti i uspešnosti međunarodnih projekata čiji je cilj kako bolje poznavanje kulturnih prilika u istoriji oba naroda, tako i naše međusobno upoznavanje i povezivanje u sadašnjosti.
Podršku u realizaciji monografije pružili su: Pokrajinska vlada, Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Grad Budimpešta, Ministarstvo za ljudske resurse Mađarske, Srpski institut u Budimpešti, Vojvođanska banka OTP grupa, Srpska samouprava u Budimpešti, Srpska samouprava u Zuglou i Samouprava Srba u Mađarskoj.