RIM – U seriji italijansko-nemačke koprodukcije “Ime ruže” glavnu ulogu tumači Džon Turturo, kao Vilijam od Baskervila, a u seriji još igraju i Rupert Everet, Majkl Emerson i Damijan Hardung. Na italijanskoj televiziji Rai 1, 4. marta počela je sa emitovanjem serija “Ime ruže”, zasnovana na istoimenom međunarodnom bestseleru čuvenog italijanskog pisca Umberta Eka.

Engleski franjevački monah Vilijam od Baskervila stiže u vešto skrivenu opatiju u Alpima severne Italije. Prati ga mladi pomoćnik i benediktinski iskušenik Adso od Melka, koji mu pomaže da rasvetli surovo ubistvo. Osim što je poprište zločina, ovaj nadaleko čuveni benediktinski manastir, koji već vekovima privlači monahe iz cele Evrope, čuva mnoge tajne, a među njima i čuvenu biblioteku.

Dok se Vilijam i Adso hvataju ukoštac sa zamršenom zagonetkom prepunom izazova i dolaze do zapanjujućih saznanja, misteriozna ubistva se nižu, a njih dvojica ulaze u trag staroj jeretičkoj knjizi koju ubica želi da zadrži daleko od očiju znatiželjnih monaha.

U seriji italijansko-nemačke koprodukcije “Ime ruže” glavnu ulogu tumači Džon Turturo, kao Vilijam od Baskervila, a u seriji još igraju i Rupert Everet, Majkl Emerson i Damijan Hardung.

Turturo, koji tumači ulogu koju je 1986. godine u filmskoj adaptaciji romana odigrao Šon Koneri, priznao je da sve dok nije dobio ponudu za snimanje serije na proleće prošle godine, nije pročitao čuveni roman, ali ni pogledao film.

Na ulogu je, međutim, pristao kada je konačno pročitao knjigu, sa zahtevom da u seriji “bude više Eka”, pošto ga je roman, kako je rekao, oduševio, piše Varajeti.

Serija je, kako se navodi, “teška” 26 miliona dolara, a prava na prikazivanje otkupio je veliki broj zemalja, uključujući i SAD i Kanadu, ali i britanski BBC, OCS u Francuskoj i nemački Sky.

nedeljnik.rs