TITEL – Osnovna škola „Svetozar Miletić“ u Titelu dobila je digitalni kabinet za ruski jezik, čije je kompletno renoviranje, adaptaciju i nabavku savremene opreme podržala kompanija NIS u okviru svog korporativnog programa „Energija znanja“.
Svečanom otvaranju digitalnog kabineta za ruski jezik prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Školske uprave Novi Sad, lokalne samouprave, kompanije NIS i rukovodstva Osnovne škole „Svetozar Miletić“ u Titelu.

Novi, digitalni kabinet za ruski jezik prva je učionica multimedijalnog karaktera u ovoj školi. Kompletno adaptiran i renoviran, kabinet je opremljen i savremenim nastavnim sredstvima, “pametnom tablom” sa višestrukom namenom, projektorom i laptopom. Ruski jezik je, pored engleskog jezika, jedini strani jezik koji se izučava u školi, a nastavu pohađaju svi učenici od petog do osmog razreda, kojih je trenutno oko 350. Učenici ove škole redovno učestvuju na olimpijadama iz ruskog jezika koje organizuje kompanija NIS i zahvaljujući tom učešću i zapaženim rezultatima koje ostvaruju, NIS je kroz svoj program „Energija znanja“, u cilju popularizacije ruskog jezika u Srbiji, podržao opremanje digitalnog kabineta za ruski jezik u ovoj školi.
Vesna Knežević, predsednik Skupštine opštine Titel, navela je da ova opština ima dugu tradiciju učenja ruskog jezika i da je odlukom da podrži Opštinu Titel i njene učenike, Naftna industrija Srbije potvrdila svoju poziciju lidera u oblasti društveno-odgovornog poslovanja.

„Otvaranje digitalnog kabineta, opremljenog najnovijim uređajima i softverima, označava korak u budućnost za više od 660 učenike sa teritorije naše opštine koji pohađaju Osnovnu školu „Svetozar Miletić“. Deca će moći da unaprede svoja znanja iz oblasti informacionih tehnologija, ali i drugih nauka, i pored toga da na lakši i zanimljiviji način steknu znanja iz ruskog jezika, koji se tradicionalno, decenijama uči u ovoj školi. Ova donacija predstavlja izuzetnu priliku da se promovišu duh znanja, upornost, marljiv rad, posvećenost i istrajnost, vrednosti bez kojih nema velikih rezultata“, navela je Vesna Knežević.
Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora u Funkciji za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a, navela je da je prioritet kompanije ulaganje u obrazovanje, a naročito u obrazovne profile od interesa za kompaniju, te su u prethodnom periodu u tri škole u Pančevu za potrebe Rafinerije Pančevo adaptirani kabineti i prilagođeni obrazovni profili.
„Investirali smo u opremanje učionica i laboratorija, imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom prosvete i pratimo i potrebe privrede, jer je usklađivanje potreba privrede i obrazovnog sistema veoma važno u 21. veku. Kroz program „Energija znanja“ mi pratimo i razvoj ruskog jezika i kulture, od 2013. godine organizujemo Olimpijade iz ruskog jezika, a učenici iz Titela su redovni učesnici ovih olimpijada, tako da su se na taj način stekli uslovi da se donacija usmeri na ovu školu u kojoj će deca imati mogućnost da uče ruski jezik i rusku kulturu“, navela je Snežana Lakićević.

Petar Kojić, direktor Osnovne škole „Svetozar Miletić“ u Titelu zahvalio se kompanija NIS na donaciji i ukazao na njenu višestruku korist: „Ruski jezik se u školi „Svetozar Miletić“ uči od njenog osnivanja, dakle više od stotinu godina, a uči se i u svim izdvojenim odeljenjima koja su pripojena školi. Značaj ove donacije i ove učionice je interaktivna tabla i multimedijalna nastava, koja je budućnost učenja, ne samo ruskog jezika, već i svih predmeta i mnogo doprinosi poboljšanju i približavanju ruskog jezika i ruske kulture i omasovljavanju ruskog jezika, ne samo u školi, već uopšte u našoj Opštini, a i šire.“

Tokom sedam godina realizacije programa „Energija znanja“, kompanija NIS je do sada opremila preko 50 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima u Srbiji. Kada je reč o popularizaciji ruskog jezika, NIS je kroz program „Energija znanja“ do sada organizovao šest Olimpijadi znanja iz ruskog jezika, otvorio više od 10 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na ovim takmičenjima ostvarili značajne rezultate, a u tri škole u Srbiji podržana je realizacija dvojezične nastave. NIS je podržao i otvaranje Centra za ruske studije na Fakultetu Političkih nauka u Beogradu, dok je na Pedagoškom fakultetu u Somboru kreirana baza nastavnog kadra za dvojezična odeljenja u školama. Olimpijada znanja iz ruskog jezika koju organizuje kompanija NIS je 2014. godine ušla u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.