Novosadsko proleće od četvrtka do subote

NOVI SAD – Novosadsko proleće” je tradicionalna izložba cveća, sadnica i opreme za uređenje vrta koja se organizuje svake godine u martu, sa početkom proleća, kao prilika Novosađanima/kama i gostima Novog Sada da na jednom mestu pronađu sve što je potrebno za prolećno uređenje bašte. Ove godine na Spensu od četvrtka do subote posetiocima nudimo sledeće izložbe: – izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, – izložbu meda i zdravstveno-bezbedne hrane, – izložbu starih i umetničkih zanata, – izložbu fotografija Slobodana Šušnjevića “Ispod kore san” – izložbu slika Deiane Popov “Recycle Art”.
Organizator: Pokret gorana Novog Sada
Medijski pokrovitelji: Radio-televizija Vojvodine, Novosadska televizija, Radio 021, Fondacija 021.
Mesto održavanja: prvi sprat SPC “Vojvodina”
Radno vreme manifestacije: četvrtak od 9.00 do 21.00 petak od 9.00 do 22.00 subota od 9.00 do 18.00. Izložbe su prodajnog karaktera, a ulaz je slobodan.
Osim izložbi, manifestaciju “Novosadsko proleće” čine i brojni stručni, obrazovni, kulturni i dečiji sadržaji za posetioce svih uzrasta.
Otvaranje izložbi i manifestacije
Svečano otvaranje 29. “Novosadskog proleća”, će biti u četvrtak, 21. marta u 11 sati. Na otvaranju manifestacije će govoriti predsednik Pokreta gorana Novog Sada, Petar Viđikant i Mira Radenović, članica Gradskog veća za urbanizam i životnu sredine, Grada Novog Sada koja će svečano i otvoriti ovogodišnju manifestaciju.
Na samom otvaranju će nastupiti GunduEKOlići, iz OŠ “Ivan Gundulić”, sa igrokazom “Svako drvo kiseonik daje”, pod mentorstvom učiteljice Tanje Josimović.
Izložbe koje smo priredili za naše posetioce će biti otvorene tog dana od 09.00 časova:
• izložba cveća, sadnica i opreme za hortikulturu
• izložba meda i zdravstveno-bezbedne hrane
• izložba starih i umetničkih zanata
• izložba fotografija Slobodana Šušnjevića “Ispod kore san”
• izložba slika Deiane Popov “Recycle Art”.
Stručne tribine i prezentacije
U četvrtak, 21. marta, sa početkom u 17.00 sati priredili smo tribinu “Biljne invazije i Novi Sad” (amfiteatar). Početkom 21. veka, zbog prepoznatog negativnog uticaja invazivnih vrsta na okolinu i zdravlje ljudi, porasla je potreba za poznavanjem ovih vrsta. Globalni trend poslednjih godina u rešavanju problema sa invazivnim stranim vrstama je aktivno uključivanje stanovništva. Prvi korak ka postizanju toga je informisanje i razvijanje svesti o problemu invazivnih vrsta, a zatim i aktivno uključivanje u delovanje. Ključni momenat unapređenja trenutnog stanja je osnaživanje građana za inicijativu i aktivnosti na polju rešavanja problema invazivnih vrsta u smislu informisanja i jačanja kapaciteta za aktivno učešće. Na tribini ćemo imati više tema:
• Invazivne vrste – problem urbanih sredina: Novi Sad – grad sa problemom ili ne, dr Goran Anačkov, Departman za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematički fakultet
• Upravljanje invazivnim vrstama u zaštićenim područjima, dipl. biolog Ranko Perić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
• Uključivanje građana u borbu i identifikovanju, monitoringu i suzbijanju invazivnih vrsta: o Monitoring populacija ambrozije i WEB aplikacija za automatsko kartiranje kao metodusavršavanja istraživačkih tehnika, dr Dušanka Perišić, Departman za biologiju i ekologiju i Departman za matematiku i informatiku, Prirodno-matematički fakultet
o Invasive NS – veb platforma za prijavljivanje invazivnih biljnih vrsta na teritoriji grada Novog Sada, Goran Tmušić, istraživač pripravnik, Prirodno-matematički fakultet, Departman za biologiju i ekologiju o Metode suzbijanja invazivnih vrsta procesima sadnje u urbanim sredinama,
Snežana Mrđan, master inž. poljoprivrede, Institut “Josif Pančić” Beograd
Takođe, u četvrtak, 21. marta, sa početkom u 19.00 sati priredili smo Stručni skup Pokreta gorana Novog Sada za nastavnike novosadskih osnovnih škola “Prednosti i izazovi projektne nastave u obrazovanju za održivi razvoj”. Ovim skupom želimo da pružimo podršku, pomoć i da osnažimo sve prosvetne radnike za bolju i efikasniju realizaciju projektne nastave.
U petak, 22. marta, u amfiteatru sa početkom u 11.00 sati će biti održana prezentacija programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. Ovo je zajednički projekat pet Pokrajinskih sekretarijata – Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ReCan fondacije i Pokreta gorana Vojvodine. Planirano je održavanje Okruglog stola pod nazivom “Od akcije do projektne nastave kroz teme o prirodi i životnoj sredini”, koji ima za cilj razmenu i širenje znanja i jačanje profesionalnih kompetencija prosvetnih radnika u oblasti zaštite životne sredine za uspešniju realizaciju projektne nastave:
• Ekološki projekti u vrtiću – Željka Milanović, pedagoškinja, PU “Radosno detinjstvo” Novi Sad
• Od ideje do projekta sa ekološkom porukom – Ljiljana Jovanović, predsednica Društva učitelja Novog Sada
• Dinamika globalne orjentacije ka kompetencijama u srednjim školama kroz vannastavne aktivnosti mladih, s akcentom na ekološke aktivnosti Podtema – aktivizam mladih, veštine, ideje, elektronska pismenost, grupni rad, lično usavršavanje – Olivera Amidžić, stručna saradnica i Danijela Dragojević, nastavnica računarstva i informatike, Srednja stručna škola “Branko Radičević” Ruma
Takođe, u petak od 14.00 sati biće održano predavanje “Biljna hrana i prevencija bolesti prostate”. Predavač je dr sci. med. Tomislav Pejčić, sa Instituta za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Srbije. Predavanje se bavi pitanjima – može li način života i način ishrane uticati na zdravlje i u kojoj meri, da li je vegetarijanstvo pomodarstvo ili životna potreba, kako su se hranili naši daleki preci i kako se hrane naši srodnici primati, možemo li po ugledu na njih smanjiti pojavu karcinoma prostate i karcinoma dojke? Moderator predavanja će biti Branislav Marinkov.
Program za decu i mlade
Četvrtak, 21. mart:
Pokret gorana će u saradnji sa JP “Vojvodinašume” održati radionice za predškolce i osnovce “Šumske igrarije” (JP “Vojvodinašume”) i “Goroljubi” (PGNS), koje će se održavati u Eko kutku.
Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u toku 2018. godine, osmislila je i izdala knjigu za decu “Planeta pod lupom”. Predstave će se održati u amfiteatru, sa početkom u 13.00 sati. Zanimljivu i edukativnu priču o prirodnim bogatstvima i primerima dobre i loše prakse u postupanju sa životnom sredinom, deca prate kroz ilustracije vanzemaljaca koji posmatraju nas i našu planetu Zemlju kroz “lupu”. Ovu zanimljivu priču će na kreativan i zabavan način, kroz ekološke predstave, predstaviti učenici iz:
– OŠ “Nikola Tesla”, 1. razred, učiteljice: Senka Mučenski, Dolores Cmiljanić, – OŠ “Đura Daničić”, 1. razred, učiteljica: Biljana Polovina, – OŠ “Đorđe Natošević”, 2. razred, učiteljica: Biljana Rudović.
Za srednjoškolce smo pripremili kviz “Invazija znanja”, koji se odnosi na temu poznavanja invazivnih biljaka, i održava se u eko kutku sa početkom u 16.00 sati.
Petak, 22. mart:
Pokret gorana će u saradnji sa JVP “Vode Vojvodine” održati radionice za predškolce i osnovce “Bistar kao voda” (JVP “Vode Vojvodine”) i “Goroljubi” (PGNS), a radionice se održavaju u eko kutku.
Za srednjoškolce smo i drugog dana pripremili kviz “Invazija znanja”, koji se odnosi na temu poznavanja invazivnih biljaka, i održava se u eko kutku sa početkom u 16.30 sati.
Subota, 23. mart:
Subotom počinjemo sa goranskom radionicom sadnje za decu posetioce “Cvet za komšiju i lepši Novi Sad”. Deca će biti u prilici da sa volonterima Pokreta gorana Novog Sada nauče kako se pravilno sadi cveće i da posade dva cveta, od kojih jedan daruju svom najdražem komšiji, čime se utiče na podsticanje boljih odnosa sa okolinom i smanjenje otuđenosti. Radionica počinje u 10.00 sati u eko kutku.
Sa početkom u 10.30 sati ćemo nastaviti sa goranskom radionicom “Sasvim prirodna subota”, u eko kutku.
Dečiji program se nastavlja u 12.00 sati u organizaciji Radija 021. Mališani će moći da uživaju u dečijoj predstavi “Iscepana bajka” u izvođenju Kreativnog studija “Čarolija”.
Scena “Novosadskog proleća”
Četvrtak, 21. mart:
18.00 Društvo “Instrumental” i predškolska ustanova”Dream-Land”, Novi Sad 18.30 Škola folklora”AKUD UNS”, Novi Sad 19.00 Dečiji hor “Zvončići”, Novi Sad 20.00 “Centar tamburaške kulture”, Novi Sad
Petak, 22. mart:
18.30 Dečiji hor “Čarobne frulice”, Novi Sad 19.30 Udruženje “Folklorika”, Novi Sad 20.30 Novosadski pop hor “Radio Hor”, Novi Sad 21.00 Vojvođanski tamburaši
Subota, 23. mart:
14.30 Folklorni ansambl “Veliko kolo”, Veternik 16.00 Škola muzika”Melodies”, Novi Sad 16.30 Škola folklora “AKUD UNS”, Novi Sad
Saradnja
Pokret gorana Novog Sada ima veoma lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su osnovana sa sličnim ciljevima. takođe, još jedan vid saradnje je i sa javnim preduzećima koje žele da posetiocima manifestacije pokažu svoj rad. To je razlog da damo podršku i na “Novosadskom proleću” i akcijama koje oni organizuju. Ovoga puta će se predstaviti:
• Pokret gorana Vojvodine će imati zajednički štand sa Pokretom gorana Novog Sada i predstaviće ekoturističku ponudu ove sezone u Sremskim Karlovcima, posetioci će imati prilike da kandiduju potencijalne dobitnike Crnog i Zelenog lista (akcija “Tražimo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine za 2018. godinu, u organizaciji 2. programa Radio Beograda i Pokreta gorana Vojvodine), dobiju informacije o ovogodišnjim Goranskim Eko Kampovima za učenike osnovnih škola kao i o Međunarodnim volonterskim kampovima.
• Udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” će tokom svog učešća na manifestaciji promovisati reciklažu papira i svima koji budu želeli rado izvršiti zamenu starog papira za sadnice cveća i drveća. Pariteti za razmenu biće – 10 kg papira = 1 sadnica cveća – 60 kg papira = 1 sadnica drveća. Svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.
• Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će predstaviti svoje publikacije i rad.
• JP “Vojvodinašume” će tokom svog učešća na manifestaciji u četvrtak promovisati zaštićena prirodna dobra na području Vojvodine.
• JVP “Vode Vojvodine” će tokom svog učešća na manifestaciji u petak promovisati zaštićena prirodna dobra na području Vojvodine.
• Organizacija “Sa Srbijom na Ti” će se u četvrtak od 18.00 do 21.00 sat družiti sa posetiocima i promovisati turističke predele naše zemlje kroz program “Vreme je da sa Vi, pređemo na Ti – upoznajmo Srbiju”.
• “Salaši za Vas”, autor knjige i televizijskog serijala Mirosalav Božin će predstaviti televizijski serijal u petak, 22. marta, sa početkom u 19.00 sati u amfiteatru, dok će se celo popodne na centralnom platou na prvom spratu SPENS-a posvetiti predstavljanju turističke i gastronomske ponude vojvođanskih salaša kroz program “Salašarski dan”.
Vidimo se na 29. Novosadskom proleću!

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *