NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je obeležavanju 24. Marta – Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni „Jugovićevo“ gde je održan komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad. Pored garnizona Novi Sad, vence na spomen obeležje položile su delegacije Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, Južno-bačkog upravnog okruga, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, ORVS-a Grada Novog Sada, SUBNOR-a Novi Sad, udruženja Ratnih veterana i Vojnih penzionera, kao i porodice poginulih pripadnika Vojske Srbije.

-Vreme je da se neke stvari nazovu pravim imenom i da se jasno i nedvosmisleno stane na put raznoraznim tumačenjima ovog tragičnog događaja koji se odigrao pre dve decenije u našoj zemlji. Radi se ratnom zločinu, o NATO agresiji nad Srbijom i Crnom Gorom i o 78 dana divljačkog bombardovanja tokom kojih je stradalo 2500 civila i preko 750 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a. Bombardovani su nam gradovi i rušena infrastruktura bez opravdanja i mimo svih legitimnih vojnih ciljeva i pravila. Grad Novi Sad je bio grad stradalnik, jedna od prvih meta NATO agresije. Mnogo toga je porušeno, ali ono što je nenadoknadivo jeste gubitak ljudskih života. Ta 1999. godina je bila samo kulminacija onoga što je naš narod prolazio od 1990. godine i svesni smo da smo pretrpeli velike bolove i patnje. Zato moramo imati kulturu sećanja i istovremeno hrabro ići u budućnost. Imamo nove mostove i bulevare, danas je Vojska Srbije mnogo jača, a policija opremljenija nego pre par godina i u Srbiji se generalno bolje živi. Pozivam svu javnost u Novom Sadu da se zajedno okupimo oko ideje da podignemo spomenik kakav je dostojan svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine, jer nije na ponos grada da nema jedno takvo spomen obeležje. Takođe, snažno podržavam inicijativu koja je stigla iz različitih udruženja, organizacija i od pojedinaca, da jedan od budućih bulevara u našem gradu bude posvećen junacima sa Košara- naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da da poginuli i ranjeni u NATO bombardovanju nikada neće biti zaboravljeni, a da je na nama da čuvamo sećanje na te žrtve, kao i svih prethodnih dvadeset godina. Komandant Prve brigade kopnene vojske pukovnik Zoran Nasković rekao je da je ovo sećanje na dane kada je našoj državi naneta velika nepravda i na sprovođenje nasilja nad narodom po zakonima sile, ali pre svega sećanje na žrtve, naše građane koji su dali svoje živote za odbranu otadžbine.

– Svaki život je dragocen. Zato nikada ne smemo zaboraviti žrtvu koju smo podneli i cenu slobode u kojoj danas živimo- zaključio je Nasković.