NOVI SAD – Po mnogima, jedne od najlepštih priredbi na Novosadskom sajmu, Sajam knjiga i Izložba umetnosti „Art Expo“, počele su danas, a za dva dana pridružišće im se i Sajam obrazovanja „Putokazi“. Čast da manifestaciju proglasi otvorenom pripala je gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću, koji je rekao da ovakvi sajmovi jesu pavi putokazi društvu u kojem ćemo se takmičiti znanjem i sposobnošću da menjamo sebe gradeći bolju budućnost.

– Verujem da je knjiga i dalje najbolji prijatelj duše, često sigurno utočište, a uvek moć koja čini da svaki čovek bude bolji. I zato od nje ne treba odustati, pa čak ni kada se sve češće koristi u elektronskom izdanju, poručio je gradonačelnik Vučević.

Među brojnim gostima ovogodišnjeg Sajma knjiga je i Dijego de Silva, italijanski pisac, novinar i scenarista. Kako je rekao na otvaranju, Sajam knjiga je veći nego što je on to pretpostavljao.

– Koristim priliku da se i malo više upoznam sa vašom književnošću. Važno je i obeležavanje 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije, naglasio je Silva, dobitnik Evropskog oskara za scenario i autor čija dela su prevođena u brojnim zemljama. U Srbiju i na Novosadski sajam stigao je zahvaljujući i Italijanskom institutu za kulturu i Izdavačkom preduzeću Clio.

Da se u najstarijoj sajamskoj kući u zemlji već četvrt veka organizuje Sajam knjiga podsetio je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, koji je istakao da će na toj priredbi, ali i Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja učestvovati više od 150 izlagača iz 13 zemalja.

– Publika će imati priliku da se sretne sa brojnim domaćim i stranim piscima. U okviru manifestacije „Dani Laze Kostića“, koji broji više od 140 programa obeležićemo jubileje kao što su vek od izdavanja „Lirike Itake“ Miloša Crnjanskog, 30 godina od smrti Danila Kiša, 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, naglasio je Cvetković.

Sajam Knjiga i Izložba umetnosti Art Expo traju do 11, a Sajam obrazovanja od 7. do 9. marta