ATINA – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da “u pregovorima Srbije i Prištine reč nije o tome da li će da se promene granice ili neće, nego je reč o priznanju”, naglasivši i da “Priština treba da ukine ili suspenduje takse, jer su one prepreka za napredak u pregovorima”. Palmer je na juče održanom panelu posvećenom jugoistočnoj Evropi na Delfi ekonomskom forumu, izneo tvrdnju da “Srbija treba da prizna Prištinu kao nezavisnu, suverenu državu, a da isto to učini i ona”, preneo je “Danas”.
 

Navodi se da je Palmer, odgovarajući na pitanje moderatora panela Jovana Kovačića o tome šta je zaista pozicija SAD o pregovorima Prištine i Beograda, najpre konstatovao da “postoji pogrešno razumevanje američke pozicije”.

“SAD žele da pomognu ono što sami akteri žele da urade. Prespanski sporazum je uspeo zato što su to želeli lideri obe strane. Mi želimo da se to ponovi u pregovorima Beograda i Prištine i da dogovor prihvate i Beograd i Priština. Nema crvenih linija, ali nema ni blanko čekova”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.