Premijera filma “Šavovi” pred novosadskom publikom

NOVI SAD-Na repertoaru 47. Film fest-a našla se još jedna specijalna projekcija – „Šavovi“ reditelja Miroslava Terzića, koji je osvojio nagradu stručnog žirija Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu „Panorama“.

Film je inspirisan istinitom potresnom pričom krojačice Drinke, nakon čijeg poznanstva je reditelj shvatio da želi da njenu životnu borbu u kojoj su joj drugi krojili sudbinu, prenese na platno, a da će njen lik najbolje predstaviti glumica Snežana Bogdanović, koja je u izjavi za naš nedeljnik otkrila kako je provodila vreme s Drinkom, koja ju je učila krojačkom poslu, upijajući njenu smirenost.

Svesna sam da sam morala dočarati njenu bol, pa smo odlučili da što više mimikom prenesem na publiku emociju koju jedna majka može da gaji dok traga za svojim nestalim čedom. Moj lik primer je da ne treba odustati i kada svi drugi dignu ruke.

Priča prati hrabru ženu koja se bori protiv sistema, administracije, sudova, lekara, policije, u borbi za istinom: da sazna gde je grob njenog sina za kojeg su joj rekli da je preminuo po rođenju.

Da li će snažna priča uspeti da otvori oči svima nama, naročito onima koji očekuju prinovu, pitajući se: Da li to može isto da nam se desi i Ko nam kroji sudbinu?

U Srbiji je u poslednjih 40 godina lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi, dok su roditelji tvrdili da imaju dokaze da su njihova deca proglašavana mrtvim da bi kasnije bila prodana za ogromne svote novca.

Nakon što je cela sala bioskopa „Arena“ plakala i istovremeno tapšala, glumci su se poklonili, a najjači aplauz pobrao je naklon doajenke srpskog glumišta Vesne Trivalić koja nije skrivala suze, istakavši da tek sada prvi put gleda film, a vi ga možete pogledati od 14.marta, kada će se naći na redovnom repertoaru.

 

Nikea Vučetić

foto: Aleksandar Živaljević

 

 

 

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *