BEOGRAD – Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova biće sproveden u Srbiji od 1. do 30. aprila ove godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Ova akcija je deo priprema za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. i neće obuhvatiti celokupno stanovništvo već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu/opštini, kažu u RZS.

“Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Probnom popisu 2019. će biti testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronskih upitnika pomoću laptopa”, objašnjavaju u Zavodu.

Samopopisivanje putem interneta, kažu, je metoda prikupljanja podataka u kojoj građani samostalno (putem veb aplikacije) popunjavaju elektronske upitnike za sebe i članove svog domaćinstva.

Mogućnost da se samostalno popišu, imaće oko 13.000 građana koji žive u izabranim delovima naseljenih mesta na teritoriji Grada Beograda, Niša i Novog Sada, i to u periodu od 1. aprila u 8 sati do 7. aprila u ponoć.

Tanjug