KIKINDA – U Srbiji se 20. mart obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost te bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od karcinoma dojke. Na severu Banata je tokom 2017. od malignih bolesti obolelo 258 žena i 231 muškarac. Kod žena vodeći je karcinom dojke, koji je dijagnostikovan kod 63 žene. Najveći problem u lečenju karcinoma dojke je, nažalost, kasno dijagnostikovanje bolesti. Redovni, preventivni pregledi trebali bi da se podrazumevaju, ali izgleda da nismo dovoljno odgovorne prema sopstvenom zdravlju.

Na teritoriji Severnobanatskog okruga, karcinom dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena. Prema podacima kikindskog Zavoda za javno zdravlje, ta bolest je 2017. registrovana kod 63 žene, a čak 34 su iz Kikinde.

“Iz mog desetogodišnjeg hirurškog iskustva moram da kažem da se mi u Srbiji, pa i u Kikindi, nažalost najčešće bavimo uznapredovalim slučajevima kako karcinoma dojke, tako i drugih vidova maligniteta. To, naravno direktno utiče i na rezultate samog lečenja, koji su u tim uslovima relativno loši”, kaže hirurg Bojan Miladinov.

Na Odeljenju radiologije kikindske Opšte bolnice dnevno se pregleda u proseku 10-ak žena. Uz dva ultrazvučna aparata, u funkciji je i mamograf, pa i pored manjka kadra, pacijenti ne trpe. Uz apel da je prevencija nužna, lekari podsećaju da otkrivanje raka u ranoj fazi, uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, jesu šansa za izlečenje i kvalitetan život:

“Potrebno je da svaka žena ima svest o prevenciji, da sama sebe pregleda. U slučaju da primeti bilo kakve promene, treba da se javi svom izabranom lekaru. Mi radimo u punom kapacitetu, i bez obzira na manjak ljudi, pacijenti ne trpe. Organizovani smo tako da posao bude urađen, svi pacijenti pregledani na vreme”, ističe Vukosav Trkulja, zamenik načelnika Odeljenje radiologije.

Tanjug