Sajam knjiga nikad bolji

NOVI SAD – Međunarodni sajam knjiga, Izložbu umetnosti „Art ekspo“ i Sajam obrazovanja „Putokazi“, na kojima je nastupilo više od 150 izlagača iz 13 zemalja, videlo je 35.000 posetilaca, što je 17% više u odnos na 2018. Da je Sajam knjiga u svakom pogledu uspešniji nego prethodnih godina, utisci su posetilaca i izlagača, čemu u prilog idu i brojevi. Izlagači kažu da će poslovne rezultate sumirati po završetku priredbe, ali već sada se zna da su prodate stotine hiljada knjiga čija je vrednost višemilionska.
U okviru „Dana Laze Kostića“ održano je 140 programa. Uz dva ekskluzivna gosta Francuskinju Anjes Marten Ligan i Italijana Dijega de Silvu, gosti Sajma knjiga bili suDrNeleKarajlić, SinišaUbović, Marija Jovanović, Vule Žurić, Miloš Petković, Jelena Mitrović, Miroslav Kusmuk, Simonida Milojković, Aleksandar Gatalica, Stevan Tontić…
Nagradu „Laza Kostić“ za najbolju knjigu objavljenu između dva Sajma dobio je Selimir Radulović za „Dvanaest“, dok je „Zaharija Orfelina“ za „Priču o prkosnim srpkinjama“ Ivane Nešić, dobila ilustratorka Azra Kostić Prčić.
Uzlagači su najviše prodavali klasike, knjige pisaca koji su gostovali i literaturu za decu.

Na Sajmu obrazovanja je održan Međunarodni kutak, u okviru kojeg je prvi put nastupilo 18 srednjih škola i fakulteta iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Španije, Švajcarske.
Nastupile su i novosadske srednje škole, svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu sa tri naučna instituta, kao i srednje i visoke škole i fakulteti privatnog i državnog sektora iz cele Srbije. Njihova ponuda upotpunjena je nastupom izlagača iz Hrvatske, Republike Srpske i Rusije. Posle više godina, obrazovne institucije predstavili su i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Kada je reč o učenicima završnih razreda srednje škole, najveće interesovanje je bilo za smerove na Tehnološkom fakultetu. Budući srednjoškolci su se najviše interesovali za gimnazije, posebno za Karlovačku i nove smerove, kineski, japanski i norveški jezik, kao i Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj. Među stručnim školama najveću pažnju su privukle Mašinska i Medicinska škola.
Učenici Gimnazije Laza Kostić, pobednici su 1. KupaSajmaobrazovanjazasrednjoškolce u basketu 3 na 3.
Povodom Sajma obrazovanja organizovano je ocenjivanje kvaliteta. Apsolutni šampion je Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu.

Na Izložbi umetnosti „Art ekspo“ organizovane su tematske postavke. Geometrija u slikarstvu vojvođanskih Slovaka, naziv je izložbe u Auli Novosadskog sajma. Predstavljena su dela Mire Brtka, Rastislava Škuleca, Jozefa Klaćika, Marijana Karavle, Danijele Triaške i Emilije Valentikove.
Kako izgleda Crna Gora kao inspiracija umetnika, posetioci su videli na izložbi slika, crteža i grafika autora Slobodana Kneževića Abija, Branke Veselinović Popović, Ivane Bjelica, Nade Đurović Nedeljković, Dragana Miličića, Dunje Nedeljković Serafin, Slobodana Boba Ivanovića, Gojka Đurovića, Tadije Janičića i Danila Đurovića.
„Golubica Novog Sada“ naziv je izložbe skulptura profesora Andreja Vasiljevića Baća i akademskog vajara Miloša Vasiljevića, koja je bila postavljena na Izložbi umetnosti.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade za likovnu umetnost ,,Sava Šumanović” je Slavoljub Caja Radojčić, akademski vajar iz Beograda.
Banatski kulturni centar, je u okviru Festivala ilustracije knjige „Bukil fest“, organizovao izložbu „Srpski ilustratori na Bijenalu ilustracije u Bratislavi 2003-2017.“

Ostali članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *