SKOPLJE – Vlada Severne Makedonije negirala je da postoji ideja o razmeni spomenika sa Grčkom, o čemu je govorila ministarka kulture te zemlje. Ministarka Mirsini Zorba je, naime, prema pisanju grčkih medija, najavila da postoji ideja o premeštanju spomenika Aleksandru Makedonskom sa skopskog trga u Atinu, a da zauzvrat spomenik “Trkač” bude premešten u Skoplje. Takva inicijativa ne postoji, rečeno je za makedonsku agenciju MIA u vladi u Skoplju.

“Prespanski sporazum je potpisan u cilju unapređenja saradnje između dve države što će doprineti ekonomskom razvoju regiona. Mi smo fokusirani na implementaciju Prespanskog sporazuma. Prema Sporazumu, u narednom periodu svi spomenici koji pripadaju helenskoj istoriji biće označeni kao takvi. U ovom trenutku ne postoji druga inicijativa u Vladi Republike Severne Makedonije”, navodi se u saopštenju vlade u Skoplju.

Prema tvrdnjama skulptora i autora spomenika “Trkač” (“Dromeas”) Kostasa Varocosa iznetu u izjavi za grčke medije, ideju da spomenik Aleksandra Velikog bude premešten u Atinu, a da atinski spomenik bude premešten u Skoplje, predložila je grčka ministarka kulture, koja je o tome obavestila i autora spomenika tokom sastanka u grčkom Ministarstvu kulture prošlog petka.

Tanjug