BEOGRAD – Skupština Srbije utvrdila je danas dnevni red čime su započeli raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije koje su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine. Lider LSV Nenad Čana je, obrazlažući Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini, napravio jedan duži “istorijski pregled kako smo došli u ovu situaciju” .

On je tokom govora pomenuo somborsku rezoluciju u kojoj se, između ostalog, kaže “Vojvodina Vojvođanima” i u kojoj je zatraženo da Vojvodina ima svoje predstavnike u vladi u Beogradu, a potom pomenuo i novosadsku konferenciju i prisajedinjenje. Podsetio je da je Vojvodina  2002. godine dobila svoju zastavu i simbole.

Čanak je izjavio da bi Srbija, usvajanjem Zakona o finansiranju Vojvodine, izašla iz nepravnog i antiustavnog položaja u kome se nalazi u odnosu na Vojvodinu. Čanak je obrazlažući taj zakon u parlamentu o kojem se raspravlja na inicijativu LSV upitao poslanike da li znaju kako se gleda na Srbiju kada ne poštuje sopstveni Ustav već deset godina, s obzirom da je takav zakon trebalo da se donese još 2008. godine.

“Kako možemo da branimo poglavlja 23 i 24 koja su vezana za pravnu državu kada nam se pod nos stavlja sopstveni Ustav protiv koga sam ja lično čak bio protiv”, upitao je Čanak.

Tanjug, RTV