SOMBOR, KULA, APATIN, ODŽACI – Nasilje u porodici, zlostavljanje i najgrublji oblici zanemarivanja dece samo su neki od razloga zbog koji se deca izmeštaju u hraniteljske porodice. Iskustva hranitelja su različita, ali su saglasni da deci bez roditeljskog staranja, koja imaju dramatična iskustva, bez osećaja sigurnosti i roditeljske brige, treba pružiti beskrajnu ljubav, pažnju i strpljenje. U Zapadnobačkom okrugu ovu humanost za sada ima oko 120 porodica. U Apatinu ima 12 hraniteljskih porodica, u Odžacima tri i sedam srodničkih, dok je u Somboru i Kuli u hraniteljskim porodicama smešteno 138 dece bez roditeljskog staranja, a potrebe su sve veće.

Svetlani Bogdanović i Editi Mihić zajednička je ljubav prema deci i želja da budu hranitelji. Svetlana ima dvanaest godina iskustva i kod nje je trenutno dečak koji je ostao bez oba roditelja, dok je Edita pružila topli dom zapostavljenoj dvanaestogodišnjoj devojčici.

“Hraniteljstvo ispunjava čoveka. Sama činjenica da mi činimo nešto dobro i da ćemo nekom detetu, kojem je uskraćena roditeljska ljubav i pažnja sve to pružiti, mene usrećuje. Loše su strane to što saznamo kakve sve sudbine postoje. Deca najviše ispaštaju zbog svega toga. Najveći problem je kada dete doživi da mu roditelji ne pružaju ono što mu je potrebno. Devojčica koja je kod mene bila je prilično zanemarena od svoje porodice. Trudim se da joj popunim praznine, i da joj pružim osećaj da ću je zaštiti šta god da uradi da će neko stati iza mene”, kaže Mihićeva, majka i hraniteljka iz Apatina kod koje je dvanaestogodišnja devojčica osam meseci.

RTV (Vesna Milanović Simičić)