NOVI SAD – WENZEL FUCHS, prvi klarinetista Berlinske filharmonije nastupa u subota, 9. marta 2019 u Gradskoj  kući. Koncert počinje u 20,00 časova, a ulaz je SLOBODAN!

Učestvuju:

WENZEL FUCHS, klarinet

BOGDAN BIKICKI, klarinet

Klavirski saradnik: NATAŠA SRDIĆ JAHN

P  r  o  g  r  a  m :

ROBERT SCHUMANN: Fantastični komad op. 73, za klarinet i klavir

Francis POULENC: Sonata, za dva klarineta

Carl Maria von WEBER: Končertino op. 26. za klarinet i klavir

Francis POULENC: Sonata, za klarinet i klavir

Felix MENDELSSOHN: Koncertni komad br. 2, op. 114, za dva klarineta i klavir

 

***

VENCEL FUKS je rođen u Insbruku, u Austriji, gde je započeo studije klarineta kod profesora Valtera Kafera pri lokalnom konzervatorijumu. Studije je nastavio kod profesora Petera Šmidla na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, na kojem je diplomirao sa visokim ocenama. Dobitnik je nagrada austrijskog Ministarstva nauke i umetnosti i na takmičenjima „Jugend Musiziert“.

Tokom studija redovno je bio zamenik u svim bečkim orkestrima, uključujući Bečki državni operski orkestar i Bečku filharmoniju. Sa 19 godina postao je solo klarinetista u bečkom orkestru Narodne opere, a pet godina kasnije, na istoj poziciji, u bečkom Radijskom simfonijskom orkestru.

Od 1993. je solo klarinetista Berlinske filharmonije; predaje i u okviru orkestarske akademije „Karajan“ pri Berlinskoj filharmoniji. Bio je profesor na Muzičkoj visokoj školi „Hanns Eisler“ (2008–2013) i gostujući profesor na Univerzitetu „Geidai“ u Tokiju. Od 2015. godine radi kao profesor na Mocarteumu u Salcburgu.

Pored mnogih majstorskih kurseva u Japanu, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, pojavljuje se širom sveta kao solista s orkestrima, kao što su Tokijska filharmonija, Kineski nacionalni simfonijski orkestar, Korejski simfonijski orkestar, Berlinski simfoničari i Berlinska filharmonija.

Njegovi kamerni muzički saradnici jesu: Jefim Bronfman, Emanuel Pai, Andraš Šif, Albreht Majer, Micuko Učido, David Gering… Član je Duvačkih solista, Duvačkog ansambla i Okteta Berlinske filharmonije, kao i Kamernog orkestra „Beč-Berlin“.