NOVI SAD – ALEKSANDAR MADŽAR, naš ugledni pijanista ponovo na Nomusu. Ovaj put u duu s vrhunskim violinistom ENTONIJEM MERVUDOM. Sreda, 17. april, Sinagoga, 20,00 časova.

P r o g r a m:

  1. SCHUBERT: Sonata br.1 u D-duru, za violinu i klavir
  2. ELGAR: Sonata br. 2 u e-molu, op. 82, za violinu i klavir

***

C.DEBUSSY: Sonata u g-molu, za violinu i klavir

  1. PROKOFJEV: Sonata br. 2 u D-duru, op. 94a, za violinu i klavir

 

Karte za koncert se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja. Cena ulaznice: 800,00 i 1.000,00 dinara

 

*** ENTONI MARVUD, violina, Velika Britanija

Britanski umetnik široko je poznat po izuzetnoj ekspresivnoj snazi. Zahvaljujući svojoj energičnoj prirodi i spremnosti na različite vrste muzičke saradnje, rado je viđen gost brojnih kamernih orkestara kao solista, koncertmajstor ili umetnički rukovodilac. Marvudov ugled kao izvanrednog soliste doneo mu je saradnju sa slavnim dirigentima poput Valerija Gergijeva, ser Endrjua Dejvisa, Dejvida Robertsona, Daglasa Bojda, Džejmija Martina, Tomasa Sondergorda  i Bernara Labadija, kao i svetskih orkestara poput Losanđeleske filharmonije, Bostonskih i Sidnejskih simfoničara ili Orkestra Gevandhausa iz Lajpciga. Njegov program tekuće sezone 2018/19. uključuje i rad sa Simfonijetom iz Amsterdama, Oklandskom filharmonijom s Novog Zelanda, Simfoničarima Sent Luisa i Kamernim orkestrom „New Century”, brojne projekte kamerne muzike, kao i resitale širom Vellike Britanije s pijanistom Aleksandrom Madžarom i violončelistom Stivenom Iserlisom. Entoni Marvud je i pаsionirani interpretator savremene muzike, koju tumači u različitim programima, paralelno s tradicionlnim repertoarom. Svoj 50. rođendan violinista je obeležio snimkom Violinskog koncerta Vilijama Voltona, ostvarenim kod izdavačke kuće „Hyperion” sa Škotskim simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija i dirigentom Martinom Brabinsom. Marvudovi zapisi violinskih sonata Šumana i Bramsa s Aleksandrom Madžarom za „Wigmore Live” takođe su visoko vrednovani i nagrađeni. Marvud je i jedan od umetničkih direktora Festivala kamerne muzike u Pismaršu u istočnom Saseksu, koji je 2018. proslavio dve decenije postojanja. Blisko sarađuje s Australijskom nacionalnom muzičkom akademijom u Melburnu i školom „Guildhall” u Londonu. Svira na violini „Carlo Bergonzi” iz 1736, a koristi i novi instrument Kristijana Bajona izgrađen 2018. godine.

 

ALEKSANDAR MADŽAR, klavir, Belgija/Srbija

Trenutno je profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu.

Pobednik je takmičenjâ u Ženevi (1986) i u Bolcanu („Ferruccio Busoni”, 1989), a u Lidsu (1996) je osvojio treću nagradu. Posle ovog uspeha karijera umetnika je vrtoglavo napredovala, prvenstveno na britanskoj muzičkoj sceni, gde je kao veoma traženi solista nastupao s Kraljevskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim orkestrima Velsa, Škotske i Belfasta, Filharmonijom Bi-Bi-Sija, kao i Škotskim kamernim orkestrom. Takođe je koncertirao širom Evrope i Azije pod dirigentskim vođstvom Paava Berglunda, Ivana Fišera, Paava Jarvija, Karlosa Kalmara, Džona Nelsona, Libora Pešeka, Andrea Previna, Andrisa Nelsonsa, a kasnije i Marčela Viotija.

Svirao je i kao solista s Berlinskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, radijskim orkestrima Kelna i Frankfurta, s Češkom filharmonijom, Irskim kamernim orkestrom, Beogradskom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom Belgije, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Štutgartskom filharmonijom, Seulskom filharmonijom pod palicom Munga Vuna Čunga. Veliki odjek doživela je i najnovija Madžarova velika australijska turneja izvedena septembra 2017. s izvanrednim nemačko-francuskim violončelistom mlađe generacije Nikolasom Altštetom na festivalu „Musica Viva”, umetnikom poznatim i festivalskoj publici Nomusa, takođe i posetiocima koncerata Vojvođanskih simfoničara s kojima je nastupio kao solista. Aleksandar Madžar je održao brojne resitale u Evropi, Americi i Aziji, među kojima su i koncerti u Berlinu, Parizu, Londonu, Briselu, Firenci, Amsterdamu, Hagu, Milanu, Hamburgu, Minhenu, Edinburgu, Pragu, Bonu, Bostonu, Beogradu. Ostvario je turneje u Japanu, Kini, SAD-u i Kolumbiji, učestvovao na brojnim festivalima, kao što su: Bemus i Nomus, Festival Ive Pogorelića, zatim festivali u Bad Kisingenu, Šlezvig-Holštajnu, Badu Verishofenu, Verbijeu, Ruru, Davosu, Salcburgu, Aldeburgu, Lucernu, Delftu.