BEOGRAD – Na 74. godišnjicu pobede nad fašizmom u Beogradu će, kao i u više od 1.000 gradova širom sveta i ovog 9. maja biti održana manifestacija “Besmrtni puk” tokom koje će učesnici poslati poruku atifašizma, mira i srpsko ruskog jedinstva, najavio je danas član organizacionog komiteta Dušan Žarković.

“Zadatak svih nas je da čuvamo tekovine naše atnifašističke borbe i sećanje na heroje koji su položili živote tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a li i Nato agresije na SRJ kako bi Evropa i svet živeli bolje”, rekao je Žarković u Ruskom domu, na sastanku kome je govorila i direktorka te insitutucije Nadežda Kušenkova.

Kušenkova je podsetila da će tokom manifestacije koja se održava u saradnji sa Skupštinom grada Beograda biti organizovani brojni kulturni događaj, izložbe, posete memorijalnim centrima i koncert – poklon Beograđanima i njihovim gostima.

“Besmrtni puk’ čuva zajedničko sećanje na sve heroje i ne dozvoljava reviziju istorije, rekla je direktorka i dodala da ta globalna šetnja ima isključivo rodoljubivi i moralni karakter. Novinar “lista koji je osnovao Puškin” i glumac Jurij Poljkovi naveo je da je svaki 9. maj poput bitke za Berlin nova bitka, bitka za pravdu, bitka za čoveka. Organizatori su pozvali građane da im se priduže u što većem broju, kao i da ponesu slike predaka koji su se borili protiv fašizma, ali i onih koji su branili zemlju tokom brombardovanja, a koji će kasnije okačiti na panele.

Tanjug