BEOGRAD – Učešće žena u informaciono-komunikacionim tehnologijama u Srbiji 2017. godine iznosilo je 27,4 odsto, dok je iste godine u EU njihovo učešće bilo 18,3 odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.
“Od 2015. do 2017. godine učešće žena je sa 25,7 uvećano na 27,4 odsto. Ako se nastavi ovakav trend, Evropskoj uniji će trebati da 15 do 20 godina da dostigne Srbiju”, rekla je Brnabić u kompaniji “Vip mobile” gde je održano finalno takmičenje “Uhvati ideju” u okviru Međunarodnog dana devojčica u IKT sektoru.

Rezultati, kaže, pokazuju da Srbija može biti lider u Evropi i to zahvaljujući talentima i dodala da isto tako može biti i lider u četvrtoj industrijskoj revoluciji i digitalizaciji.

Brnabić ističe da su ti rezultati postignuti zahvaljujući samopouzdanju koje imaju naše žene, te je devojčicama koje su bile deo takmičenja poručila da nastave da prate svoje ideje i da od njih ne odustaju.

“Prioritet Vlade Srbije je obrazovanje, želimo da napravimo sistem koji će biti adekvatan vašim potencijalima i već uveliko radimo na digitalizaciji obrazovanja uvođenjem programiranja u osnovne škole, digitalnih udžbenika…”, rekla je Brnabić.

Dodala je da trenutno u Srbiji postoji 2.000 digitalnih učionica, kaže da će ih do kraja godine biti 10.000 i izrazila nadu da će do 2021. obrazovanje u našoj zemlji biti potpuno digitalizovano.

“Srbija je takođe i po digitalnom obrazovanju jedan od lidera u EU”, naglasila je Brnabić.

Kaže da je vlada izdvojila i 10 miliona evra za izgradnju različitih vrsta startap centara i naučno-tehnoloških parkova, ali i da ima posebne programe kojima subvencioniše preduzetnike.

Tanjug, RTV