NOVI SAD – Srbija je danas centar regiona i Evrope u digitalizaciji i inovacijama, poručila je danas premijerka Ana Brnabić tokom posete Institutu Biosens u Novom Sadu.

“Danas smo otvorili Digitalni samit Zapadnog Balkana u Beogradu, gde učestvuje preko četiri hiljade učesnika, a trenutno smo u Institutu Biosens, jednom od simbola naučne izvrsnosti”, izjavila je Brnabić.

Institut Biosens u Novom Sadu pokrenuo je jedan od najvećih naučnih projekata u regionu – Antares, koji su Evropska unija i Vlada Srbije finansirali sa 28 miliona evra.

Brnabić je Institut Biosens posetila zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, ambasadorkom Izraela u Srbiji, Alonom Fišer Kam.

Brnabić je rekla da je poljoprivreda veoma važna za Srbiju, tradicionalno najvažžniji sektor, koji doprinosi rastu bruto društvenog proizvoda, te da mora biti tehnološki naprednija, kako bi bio omogućen veći stepen obrade zemljišta i veća dodatna vrednost.

“Zato ste vi, Institut Biosens, danas jako važni, jer možemo napraviti veliki iskorak u digitalizaciji poljoprivrede. Zato što povezujete dva strateški značajna sektora Srbije, poljoprivredu i informaciono-komunikacione tehnologije, utoliko je značaj Instituta Biosens veći, koji je simbol novog pravca razvoja Srbije”, rekla je Brnabić.

Tanjug, RTV

Foto: srbija.gov.rs