BEOGRAD – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejem koji je održan u Patrijaršiji, a uoči odlaska u Vatikan gde će se sresti sa katoličkim poglavarom papom Franjom, da mu je veoma važna podrška srpskog patrijarha Irineja pred put u Vatikan. Dodik je najavio da će u susretu sa papom Franjom razgovarati o svim mogućim temama.

“I ovde sam, kao što nalaže i moj osečaj da to tako bude, razgovarao sa njegovom svetošću o tim odnosima i porukama koje ću uputiti Papi. Mogli bi da razgovaramo o položaju srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC). Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od njegove svetosti”, istakao je Dodik.

On je, podsetivši na odličnu, kontinuiranu zajedničku saradnju između Republike Srpske i SPC, za koju je kazao da je “najvažniji identifikacioni element srpskog naroda”, rekao da se ta saradnja ne odvija samo na prostoru RS, već i na prostoru koji pokriva FBiH, na šta ukazuju “ogromna sredstva u obnavljanju naših crkava”.

Tanjug, RTV