BEOGRAD – U organizaciji magazina “Lepota i zdravlje”, u ponedeljak 15. aprila održana je sedma po redu regionalna konferencija “Pro-femina”, koja je okupila eminentne govornike i stručnjake iz sveta medija, biznisa, kulture i obrazovanja, iz oblasti nauke, zdravlja, ishrane i mode.

Jednu od najvećih ženskih konferencija u regionu otvorile su Suzana Paunović, šefica Kancelarije za ljudska i manjinska prava, i glavna i odgovorna urednica magazina “Lepota i zdravlje” Lidija Ćulibrk. Specijalnu “Pro-femina” nagradu ove godine je direktorka konferencije “Pro-femina”, Milica Đokić, uručila neurohirurškinji, drDanici Grujičić, načelnici Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije.

Često me pitaju: ‘Šta ti treba da se baviš internetom, zašto snimaš vlogove, pa onda komentarišeš, pa Tviter, pa Instagram’… Pa treba mi! Ne mogu da ćutim! Smatram da sve probleme u životu možemo rešiti samo zajedničkim putem. Smatram da žene tu mogu da imaju apsolutno odlučujuću ulogu! Nadam se da će već tokom sledećih izbora situacija postati takva da u Vladi bude većina ministara žena, da u Parlamentu bude većina poslanika žena… Mislim da će onda te institucije, koje odlučuju o našoj sudbini – mnogo bolje odlučivati!”, istakla je dr Grujičić

Početak konferencije obeležile su ispovesti uticajnih žena o putu ka uspehu. Čuli smo Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, Kati Čabu, ambasadorku Kanade u Srbiji, dr Tijanu Palkovljević Bugarski, upravnicu Galerije Matice srpske, Branku Pudrlju Durbabu, glavnu direktorku za tržište kompanije“Vip Mobile” i Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnopravnost polova Republike Hrvatske. Učesnice su podelile ohrabrujuće priče o tome kako se uhvatiti ukoštac sa izazovima, pritom ne zapostavljajući ni svoje privatne uloge.

Nezaobilazne su bile i zdravstvene teme: dr Sanja Toljan, specijalistkinja za hormonsko lečenje, govorila je o načinima da hormone dovedemo u ravnotežu, dok je dr sc. med. dr Dejan Čubrilo istakao važnost antioksidanasa i njihov uticaj na zdravlje, a dr Ivana Buzadžić, specijalistkinja genetike, pričala je o budućnosti zdravlja ističući važnost personalizovanog pristupa prevenciji i lečenju putem DNK analiza. U fokusu su se našli i problemi depresije, policističnih jajnika, nedostatka joda u organizmu, privatnog zdravstvenog osiguranja…

Kada je u pitanju “lepša strana medicine”, imali smo priliku da čujemo dr Jasminu Lalošević, specijalistkinju antiejdžing medicine, koja je pričala o estetici lica i tela, dok je dr Tanja Radenkov, specijalizantkinja plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije, razrešavala beauty dilemu o tome šta mogu neinvazivne tehnike, a kada je ipak potrebna rekonstruktivna hirurgija. A ako ste se zapitali kako izgledaju kozmetički proizvodi budućnosti, odgovor ste mogli dobiti u okviru panela koji se bavio trendom multifunkcionalnosti u kozmetologiji. Značajna tema svakako je bila ona posvećena ekologiji u kojoj smo čuli šta možemo učiniti za životnu sredinu i sopstveno zdravlje.

U završnom delu konferencije modna ekspertkinja Vesna Mandić, profesorka novinarstva Neda Todorović i blogerka Branislava Antović istraživale su moguće odgovore na pitanje: Kako izgraditi svoj stil. Na kraju, profesorka je istakla: ”Najlepše lice je načitano lice”.

Konferenciji “Pro-femina” prisustvovale su i mnogobrojne ličnosti iz javnog života: Milka Forcan, Robert Čoban, Beba Dragić, Snežana Dakić, Bojana Janković, Tamara Ćosić, Dragana Jovanović, Jelena Gajšek, Hristina Davidović, Anita Lazić Todorović, Olivera Stefanović Stanković…

Glavni sponzor konferencije bio je Eucerin, dok su je podržali i Aqua Viva, Golden Rose, Gemmo Centar, Miocystinn fertile, Multiactiv, Eterna Medical System, Gala Life retreat, Frosch, Vip, Lalošević Aesthetic Med, Big Fashion, Opel, Jadrankina otopina, Farmasi, Tensilen, Uniqa.