TOKIO – Japanski car Akihito, prilikom prve u niza ceremonija nakon kojih će u ponoć zvanično abdicirati, izrazio je danas želju da nova era njegovog sina, budućeg cara Naruhita, donese “mir i sreću” ljudima u Japanu i širom sveta. Akihito je u poslednjem obraćanju narodu, predajući prestolonasledniku Naruhitu Presto hrizantema, izjavio da želi da nova era bude stabilna i plodna, i da se “moli svim srcem za mir i sreću za sve ljude u Japanu i širom sveta”, prenosi AP.

Na svečanosti u palati, Akihito je zahvalio svom narodu na podršci tokom njegove 30-godišnje vladavine. On je dodao da je imao sreću što je mogao da ispuni svoje dužnosti sa punim poverenjem i verom u svoj narod. Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vremenu, odnosno 17.00 časova u Srbiji, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači “lepa harmonija”.

Kako prenosi AP, Akihitova era je prva u modernoj istoriji Japana koja je okončana bez rata. Ovaj car je posvetio svoj život da bi se iskupio za rat koji se vodio u ime njegovog oca.

Tanjug