BUDIMPEŠTA – Povodom novog samita grupacije 16+1, koji će se od 9. do 12. aprila održati u Dubrovniku, konzervativni „Mađar nemzet” navodi da se kineski kapital sve više seli na Balkan, a da bi samo u Srbiji investicije mogle da dostignu i 10 milijardi dolara.
Skup u poznatom hrvatskom letovalištu će, posle Beograda i Sofije, biće treći u regionu, a pre dve godine domaćin je bila i Budimpešta. Očekuje se da će u Dubrovnik otputovati i mađarski premijer Viktor Orban, a najavljeno je i da bi Grčka, koja je do sada bila u statusu posmatrača, mogla da zatraži punopravno članstvo, pa bi se forum za saradnju Kine i država srednje i jugoistočne Evrope mogao proširiti na 17+1.

Vladi blizak budimpeštanski dnevnik ističe da Kinu na Balkan ne dovede geostrateški i politički, već čisto ekonomski interesi, uz konstataciju da je taj deo Evrope pristupačniji i otvoreniji od tržišta Evropske unije. U tom kontekstu se navodi da su kineske investicije u pet balkanskih država – Albaniju, BiH, Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju – sa 13,5 milijardi dolara 2009. skočile na 67 milijardi 2015. godine, a da su nakon toga još brže rasle.

“Kinezi su se orijentisali na infrastrukturu i energetiku, a sa sobom ne donose samo kapital, već i tehnologiju i radnu snagu”, izjavio je za „Nemzet” vrsni poznavalac najmnogoljudnije zemlje sveta Nikola Jokanović.

RTV (Srđan Basić)