JASENOVAC – U Spomen parku Jasenovac danas su predstavnici dela manjinskog naroda, koji živi u Hrvatskoj, i udruženja antifašista održali komemoraciju žrtvama tog ozloglašenog ustaškog logora, sa koje je poručeno da dok se ustaški poklič “Za dom spremni” ne makne iz upotrebe oni neće učestvovati u državnoj komemoraciji.

Predstavnici manjina i udruženja antifašista u Hrvatskoj četvrtu godinu za redom komemoraciju jasenovačkim žrtvama održavaju odvojeno od države zbog nezadovoljstva revizionističkom politikom, minimiziranjem žrtava tog ustaškog logora iz Drugog svetskog rata i glorifikacijom ustaškog režima i NDH Ante Pavelića.

“Danas je dozvoljeno stavljanje znaka jednakosti između NDH i antifašističkog pokreta NOB-a. Zato smo opet ovde, već četvrti put, sami, mi potomci žrtava zločinačke NDH”, poručio je na današnjoj komemoraciji u Jasenovcu predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus.

Danu proboja logoraša u Spomen parku Jasenovac prisustvovali su predstavnici Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske, Saveza Roma u Hrvatskoj „Kali Sara” i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Uprkos jakoj kiši i nevremenu komemoraciji je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, preneli su neki hrvatski mediji. Državna komemoracija biće održana 14. aprila. Kraus je napomenuo da je mišljenje o ustaškom pozdravu „Za dom spremni” dao Ustavni sud i da je taj pozdrav zabranjen Ustavom i zakonima Hrvatske.

Tanjug